Rakétatámadás az amerikai vezérkari főnök ellen

Vágólapra másolva!
Rakétatámadás érte az amerikai vezérkari főnök gépét Afganisztánban, két katona megsérült. Martin Dempsey a támadás miatt egy másik géppel volt kénytelen elhagyni Afganisztánt.
Vágólapra másolva!

Rakétatalálat érte kedden Afganisztánban az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének repülőtéren álló gépét. A támadásban megsebesült két amerikai katona. Az incidens miatt Martin Dempseynek egy másik géppel kellett elhagynia Afganisztánt egynapos látogatása végeztével.

Dempsey az úgynevezett "egyenruhás merényletek" megelőzéséről tárgyalt amerikai parancsnokokkal és afgán vezetőkkel. Az utóbbi időben ugyanis megszaporodtak azok a támadások, amelyekben afgán katonák vagy rendőrök támadják meg külföldi kollégáikat, a nemzetközi biztonsági erők tagjait; csak az elmúlt két hétben tíz külföldi katona halt meg így, az idén pedig már 39.

Keddre virradóra két rakéta csapódott be a hatalmas bagrami repülőtéren, amely az amerikaiak legnagyobb légi támaszpontja az országban. Az egyik eltalálta azt a C-17-es szállítógépet, amellyel Dempsey hazarepült volna. A tábornok ekkor még aludt a szálláshelyén. Gyakran éri rakétatámadás a NATO afganisztáni légitámaszpontjait, de ezek ritkán okoznak kárt emberéletben, az anyagi károk mértékéről pedig nem szoktak tájékoztatást adni.