Assange-ról egyezkedne Ecuador

Vágólapra másolva!
Ecuador kész egy párbeszédre Nagy-Britanniával és Svédországgal Julian Assange-ról. Ecuador a múlt héten adott menedékjogot a WikiLeaks alapítójának, akit Nagy-Britannia nem enged ki Londonból.
Vágólapra másolva!

Ecuador kész párbeszédet folytatni Nagy-Britanniával és Svédországgal, hogy közösen találjanak megoldást a június 19. óta a latin-amerikai ország londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange kiadatási ügyére - jelentette be Quitóban Rafael Correa ecuadori elnök. Az államfő egy hétfő esti tévéinterjújában hangsúlyozta, országa nyitott a párbeszédre. Hozzátette, hogy szerinte Nagy-Britannia és Svédország hajthatatlan álláspontja miatt mélyült el a válság a WikiLeaks-alapító személye körül. E két ország ugyanis soha nem nyújtott biztosítékot arra, hogy Assange-ot nem adják majd ki az Egyesült Államoknak, ahol hosszú börtönbüntetésre - az érintett szerint akár halálbüntetésre is - számíthat amerikai diplomáciai iratok százezreinek a megszerzéséért és internetes közzétételéért.

Correa az után jelezte a párbeszéd iránti készségét, hogy a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (Unasur) és a Hugo Chávez venezuelai elnök által létrehozott bolivári szövetség (ALBA) támogatásáról biztosította Ecuadort Nagy-Britanniával szemben. Az Unasur vasárnap szólította fel Quitót és Londont, hogy kezdjenek "közvetlen tárgyalást" nézetkülönbségeik rendezésére.

Hugo Chávez hétfőn "radikális válaszlépésekkel" fenyegette meg Nagy-Britanniát arra az esetre, ha a brit hatóságok erőszakkal behatolnának Ecuador londoni nagykövetségére. Felhívta a brit kormány figyelmét arra, hogy "Ecuador nincs egyedül". Chávez nem részletezte, hogy milyen akcióra gondol, csak annyit közölt, hogy az már "előkészületben van".

Quito öt nappal ezelőtt bejelentette, hogy megadja a politikai menedékjogot Assange-nak, amire válaszul London jelezte, hogy nem engedi ki az országból a WikiLeaks alapítóját, és közvetve arra figyelmeztette Ecuadort, hogy megrohamozhatja nagykövetségét. Assange a képviselet erkélyéről a tudósítókhoz és érdeklődőkhöz szólva vasárnap azt is állította, hogy brit rendőrök a múlt szerdán megpróbáltak behatolni a nagykövetségre, de segítőtársai és a sajtó jelenléte miatt meggondolták magukat.