Hirdetési botrányba gabalyodik az osztrák kancellár

Vágólapra másolva!
Az osztrák kancellár és korábbi kabinetfőnöke váltig állítja, hogy nem adtak utasítást állami cégeknek, hogy milyen újságban hirdessenek, de a nyomozás legújabb fejleményeként kiderült, van, aki szerint mégiscsak történt utasítás.
Vágólapra másolva!

Ellentmondanak a tanúk nyilatkozatai a meggyanúsított osztrák kancellárénak, erről írt a Profil című lap internetes változata.

A 2008 óta kancellár Werner Faymann közlekedési minisztersége idején a miniszteri kabinet többször is megbízást adott egyes újságoknak állami tulajdonban lévő közlekedési cégek hirdetéseinek megjelentetésére, illetve kezdeményezett ilyen megbízásokat - ezt mondták a kihallgatott tanúk a lap szerint.

Az egy éve húzódó ügyben azonban a kancellár és korábbi kabinetfőnöke, Josef Ostermayer többször is visszautasította a vádakat, kijelentve, hogy a tárca nem rendelt hirdetéseket a cégek nevében. A kormány tagjainak közvetlen utasítási joguk nincsen, nem kerülhetnék meg az állami társaságok vezetőségét.

A Profil az ASFINAG osztrák állami autópálya-kezelő társaság 2007-es jegyzőkönyvéből idézett: "A tulajdonos (Faymann szövetségi miniszter) és kabinetje az utóbbi időben több megbízást is adott hirdetések, illetve fizetett mellékletek megjelentetésére a nyomtatott médiában, anélkül, hogy az ASFINAG (az állami autópálya-kezelő) vezetőségét bevonták volna a döntésbe."

Franz Lückler, az igazgatóság elnöke pedig saját feljegyzése szerint később egy Ostermayerrel folytatott telefonbeszélgetésben nehezményezte a gyakorlatot.

A kormányfő ellen tavaly szeptemberben indult nyomozás azzal a gyanúval, hogy közlekedési miniszteri megbízatása idején befolyásolta egyes állami cégek döntéseit, azt, hogy mely lapokban hirdessenek és mekkora értékben. Gyanúsított az ügyben Ostermayer is, aki jelenleg a kancellária államtitkára.

Az ügyészség tavasszal az ügy egyik szálán a nyomozás leállítását kezdeményezte, az igazságügyi minisztérium azonban egyes részletek tisztázására utasította az ügyészséget.