A norvég tömeggyilkost akarta utánozni egy cseh férfi

Vágólapra másolva!
Pokolgépet akart robbantani, és fegyvereket tartott otthonában egy cseh férfi, aki a helyi hatóságok szerint a norvég tömeggyilkost, Anders Behring Breiviket akarta utánozni. Az ostravai férfit egy hete tartóztatták le, detonátor is volt nála.
Vágólapra másolva!

Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos támadásaihoz hasonlóra készült a cseh rendőrök szerint egy férfi a kelet-csehországi Ostravában. A rendőrség lőszereket, géppisztolyt és rendőrruhát talált a 29 éves, egy hete letartóztatott férfi lakásában.

A norvég Breivik maga is rendőrruhában volt, amikor pokolgépet robbantott Oslo központjában, és lövöldözni kezdett egy politikai párt nyári táborában egy közeli szigeten. A támadásokban összesen 78 embert gyilkolt meg tavaly nyáron.

A rendőrök már augusztus 10-én átkutatták a cseh gyanúsított lakását, de csak most hozták nyilvánosságra az esetet.

A BBC csehországi tudósítója szerint a férfira azért figyeltek fel a hatóságok, mert e-mailjeiben Breivik nevét használta, de fülest is kaptak, amely szerint a férfi repülőbombából készített pokolgépet akar robbantani. Amikor letartóztatták, távirányítós detonátor volt nála. A rendőrség egyelőre nem tudja, mi volt a férfi célpontja, de a fegyverei és a lőszerei mind élesek voltak.

A norvég hatóságok a jövő héten döntenek arról, hogy Breivik beszámítható-e, és börtönre lehet-e ítélni, vagy kezelésre küldik.