Több tucat dél-afrikai bányász halt meg a rendőrsortűzben

Vágólapra másolva!
Harmincnégy bányász vesztette életét csütörtökön a tüntető munkások és az ellenük kivezényelt rendőrök összecsapásában a dél-afrikai Marikana platinabánya mellett. Az előző napi hírek még jóval kevesebb áldozatról szóltak.
Vágólapra másolva!

Az egy hete tartó, több halálos összecsapással tarkított bányászsztrájk szemtanúk szerint akkor torkollott tömeges tragédiába, amikor a háromezer tüntető egy nagyobb, husángokkal és késekkel felfegyverzett csoportja megindult a rendőrsorfal felé. Az illetékes parancsnok szerint beosztottjai önvédelemből lőttek.

A rendőrök addig vízágyúval, könnygázzal, fény- és hanggránátokkal próbálták felosztlatni a demonstrálókat. A lövöldözés majdnem két percig tartott, a 34 halott mellett 78 ember megsebesült - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala, ugyancsak szemtanúkra hivatkozva.

Az eset miatt Jacob Zuma dél-afrikai elnök lerövidítette hivatalos mozambiki látogatását, a helyszínre indult, és péntek este bejelentette, hogy részletes vizsgálat indul a történtek felderítésére. A dél-afrikai közvéleményt sokkolta az apartheidrendszer viszonyait idéző rendőri erőszak.