Szakálla miatt halasztották el a texasi ámokfutó perét

Vágólapra másolva!
Elhalasztotta a 2009-ben egy texasi katonai bázison ámokfutást elkövető Nidal Malik Hasan elleni hadbírósági eljárást egy fellebbviteli fórum mindaddig, ameddig nem születik döntés arról, hogy az ügyben eljáró bírónak jogában áll-e elrendelni a férfi szakállának leborotválását.
Vágólapra másolva!

Hasan három éve katonaorvosként 12 katonát és egy civilt ölt meg, valamint 29 embert megsebesített a Fort Hood-i katonai támaszponton. Az őrnagyi rangban lévő férfi ellen 13 rendbeli előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés és 32 rendbeli előre megfontolt emberölési kísérlet miatt emeltek vádat.

Ha bűnösnek találják, a férfira halálbüntetés vár. Az amerikai születésű, de muszlim hitű vádlott ezért szakállat növesztett az általa "elkerülhetetlennek" tartott halálra való felkészülés jegyében. Az amerikai hadsereg szabályzata ugyanakkor tiltja a nyíratlan arcszőrzet viselését. Hasan ügyvédei azzal érveltek, hogy a szakáll levágása vallási szabadságának csorbítása lenne.

A legfelsőbb katonai fellebbviteli fórum döntése értelmében a szakállvita eldöntéséig minden Hasan ügyével kapcsolatos eljárást elnapolnak.