Új diplomata lát neki a szíriai lehetetlen küldetésnek

Vágólapra másolva!
Lahdar Brahimi volt algériai külügyminiszter foglalja el az augusztus végén távozó Kofi Annan Szíria-ügyi nemzetközi különmegbízott posztját - jelentette be az ENSZ pénteken.
Vágólapra másolva!

Brahimi korábban Afganisztánban és Irakban is szolgált az ENSZ megbízottjaként. Az Arab Liga képviselőjeként szerepet vállalt a libanoni polgárháború lezárásáról folyó tárgyalásokon. Diplomáciai körökben határozott és független közvetítőként ismerik.

A különmegbízott feladata a szíriai polgárháború megfékezése, a kormányerők és a lázadók közötti közvetítés - ezt nevezte nemrég "lehetetlen küldetésnek" a francia ENSZ-nagykövet, Gerard Araud. Kofi Annan augusztus elején feladta a próbálkozást, mondván, nem kapott elég támogatást a munkához. Ezzel arra utalt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem alakult ki egyetértés a másfél éve tartó válság kezeléséről.

Brahimi több napig gondolkodott, hogy elfogadja-e a felkérést. Végül úgy vállalta el, hogy megváltoztatják a poszt hivatalos elnevezését és a mandátumát is - írta internetes oldalán a Reuters. A hírügynökség információi szerint a diplomata a jövő héten New Yorkba utazik, hogy találkozzon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.