Kényszermunkában dolgoztatott intézetis lányokat a Swarovski

Vágólapra másolva!
Egy osztrák nevelőintézet korábbi növendékei azt állítják, hogy 15 és 18 éves koruk között napi tíz órát dolgoztak a kristályokkal, de fizetést nem vagy csak minimálisat kaptak a munkájukért.
Vágólapra másolva!

Intézeti gondozásban lévő fiatal lányokkal dolgoztatott az 1960-as évek végén a Swarovski osztrák ékszergyártó vállalat - írta szerdai számában a Kurier című osztrák napilap. A tiroli Schwazban működő St. Martin nevelőintézetben 15-18 éves lányoknak napi mintegy tíz órában kellett kristályokat erősíteniük egy előkészített sablonra - írta egykori növendékek beszámolóira hivatkozva a lap.

Az egyik visszaemlékezés szerint munkájukért "legfeljebb néhány Groschent" (a korábbi osztrák fizetőeszköz, a Schilling századrésze) kaptak, mások nem emlékeztek rá, hogy pénzt kaptak volna. Az egyik egykori növendék szerint 20-25 lánynak kellett a kötelező munkát végeznie.

A cég szóvivője a Kurierral azt közölte, hogy az archívumokban nem találtak erre utaló iratokat. "Ha a Swarovski egy gyermekotthonban gyártatott valamit, akkor azt biztosan abban a hiszemben tette, hogy a gyerekekhez kerül a pénz" - mondta a szóvivő. A cikk szerint a St. Martin növendékeivel katonai ingeket és alsóneműket is mosattak és vasaltattak.

Az osztrák nyilvánosságban az elmúlt két évben visszatérően foglalkoztak a korábbi évtizedekben az árvaházakban és nevelőintézetekben történt lelki, fizikai, illetve szexuális bántalmazásokkal és más visszaélésekkel.

A St. Martin intézet neve ebben az összefüggésben korábban is szerepelt a sajtóban, miután egy ma 68 éves egykori növendékének állami kártérítést ítéltek meg, mert a nevelőotthonban szexuális erőszak áldozata volt, és mert kényszermunkát kellett végeznie az intézetben.