Keveset tud a TEK a Szíriában elrabolt magyarokról

Vágólapra másolva!
Két volt rendőrtiszt van a között a három magyar között, akiket hétfőn raboltak el ismeretlenek Szíriában - közölte az esetről tartott sajtótájékoztatón  a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. Hajdú János elismerte: egyelőre keveset tudnak az áldozatokról, egyrészt mert a családtagjaikkal is csak most vették fel a kapcsolatot, másrészt mert az emberrablók sem álltak elő követeléssel, nem vették fel a kapcsolatot sem a TEK-kel, sem a hozzátartozókkal.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 23 és 24 óra között Damaszkusz külvárosában hat embert raboltak el, három helyi mellett három magyart - közölte a szíriai emberrablásról Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. A főigazgató a TEK központjában tartott sajtótájékoztatón többször szabadkozott, hogy jelenleg keveset lehet tudni az elrabolt magyarokról, és az elrablás körülményeiről.

Hajdú János annyit árult el, hogy az elraboltak közül ketten volt rendőrtisztek, akik tizenkét éve vonultak nyugállományba, és Magyarországon kutyakiképzéssel foglalkoztak. A férfiak életkora a főigazgató tájékoztatása szerint "pontosítás alatt van", de nagyjából 50 körüli férfiakról lehet szó.

Hajdú János elmondása szerint holnap többet fognak tudni, miután az elraboltak családjaival ma felvették a kapcsolatot és meghallgatják őket.

A magyarok magánúton voltak Szíriában és "vélhetően munkából indultak el", amikor hétfő éjszaka úttorlaszt emelő fegyveresek állították meg a járművüket, és elhurcolták őket - ismertette a TEK vezetője.

Arra a kérdésre, hogy Szíriában milyen munkát végeztek a magyar férfiak, a főigazgató nem tudott válaszolni. "Lehet, hogy ott is kutyakiképzéssel, de lehet, hogy mással" - tette hozzá Hajdú János, hangsúlyozva, hogy jelenleg azért is tudnak keveset az elraboltakról, mert túszul ejtőiknek egyelőre nincs követelésük, az emberrablók nem vették fel a kapcsolatot sem a TEK-kel, sem Magyarországi szíriai külképviseletével, sem az elraboltak családjával.

A TEK-et a külügyminisztérium tájékoztatta az elrablásáról, és azt más hírforrások is megerősítették.

"Van, amikor optimisták vagyunk és azt tudjuk mondani, hogy napokon belül megoldódik az ügy, de ettől itt még messze vagyunk" - mondta Hajdú János, emlékeztetve, hogy áprilisban két magyart raboltak el Szíriában cégük telephelyéről, de a TEK egyelőre arról az ügyről sem tudja, hogy mikor oldódhat meg.