A hazai kosztot is megsarcolnák Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Felháborodást keltett a spanyol szülők körében, hogy az elképzelések szerint egyes nagyobb régiókban - Madridban, Valenciában, Katalóniában - azoknak az iskolásoknak is fizetniük kellene az ebédért, akik otthonról viszik az ételt.
Vágólapra másolva!

A terv szerint legfeljebb 3 eurót (834 forint) kellene fizetni, az étteremhasználat és a felügyelet költségeinek fedezésére. Az ötletgazdák szerint eddig valójában nem is szabadott volna otthonról hozni ételt, ezt csak kivételesen - például élelmiszer-allergia esetén - engedélyezték.

A brit Daily Telegraph internetes verziójában ugyanakkor azt írta, hogy a valóságban a spanyolországi gazdasági helyzet romlása miatt már jó ideje sok diák hazai kosztot ebédel, mert a 25 százalékos munkanélküliségtől sújtott országban sok szülő nem képes kifizetni az átlagosan napi 4,5 eurós díjat.

Jesús María Sánchez, a spanyol szülők szövetségének (CEAPA) elnöke elfogadhatatlannak tartja az ötletet, amely szerinte a rászoruló diákok közétkeztetési támogatásának felszámolására irányuló szándékot hivatott leplezni. A madridi régió elismerte, hogy a következő tanévben 29 millió euróról 16 millió euróra csökken az iskolai közétkeztetésre fordított összeg. A katalán kormány 2011 végén jelentette be, hogy 3,7 millió euróval (1 milliárd forint) csökkenti az iskolai közétkeztetésre szánt keretet.

Luis Carbonel, egy katolikus szülői szervezet elnöke azt mondta, nyilvánvalóan túlzás fejenként 3 eurót elkérni egy terem és esetleg egy mikrohullámú sütő használatáért, és arra figyelmeztetett, hogy ha a terv megvalósul, a legszegényebb családok gyerekeinek egy bőséges reggelivel kell majd kihúzniuk estig.