Elraboltak egy török ellenzéki politikust

Vágólapra másolva!
A betiltott Kurd Munkáspárt elrabolt egy török parlamenti képviselőt, miután a politikus pártja lépéseket sürgetett a Kurd Munkáspárt elleni harcban.
Vágólapra másolva!

A betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) emberei elrabolták a legnagyobb török ellenzéki párt egyik parlamenti képviselőjét vasárnap este Törökország délkeleti részén - jelentette a török sajtó. Huseyin Aygun, a Köztársasági Néppárt (CHP) Tunceli tartományban megválasztott parlamenti képviselője Ovac városa felé tartott autójával, amikor a lázadók úttorlasszal feltartóztatták, és magukkal vitték. A CHP-nak 135 fős frakciója van az 550 tagú török parlamentben.

A képviselőt néhány nappal az után rabolták el, hogy pártja kedden rendkívüli ülés összehívását sürgette a parlamentben a Kurd Munkáspárt elleni harc megvitatására.

A PKK - amely 1984 óta fegyverrel harcol a kurd többségű délkelet-törökországi régió autonómiájáért - többször ejtett már túszul katonákat, helyi tisztségviselőket, újságírókat és turistákat, de parlamenti képviselőt még soha. A túszok zöme sértetlenül visszanyerte szabadságát. Törökország 75 millió lakosából nagyjából minden ötödik kurd nemzetiségű. A PKK-t terrorszervezetként tartja nyilván nemcsak a török állam, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is.