Mindenhol rosszat látott a Vatikánban a pápa komornyikja

Vágólapra másolva!
Októberben bíróság elé állítják Paolo Gabrielét, a pápa volt komornyikját, aki beismerte, hogy ő szivárogtatott ki iratokat a sajtónak a Vatikán belső ügyeiről. Gabriele saját bevallása szerint az egyházi korrupció felszámolása érdekében cselekedett.
Vágólapra másolva!

Paolo Gabriele, a pápa korábbi komornyikja októberben bíróság elé áll, amiért az állítólagos vatikáni korrupcióról adott át százszámra dokumentumokat az olasz sajtónak - jelentette be Piero Bonnet vatikáni vizsgálóbíró. A Vatileaksként ismertté vált ügyből nagy botrány keveredett az olasz sajtóban.

Az egykori komornyik vallomásáról szóló 35 oldalas jelentést a Szentszék hétfőn hozta nyilvánosságra. A dokumentum szerint Gabriele azt vallotta a vizsgálóbíró előtt, hogy "az egyházban mindenhol rosszat és korrupciót látott", ezért határozta el magát a cselekvésre.

Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari
A pápamobil anyósülésén Paolo Gabriele

Paolo Gabriele beismerte, hogy ő volt a kiszivárogtatások forrása. A nyomozás megállapításai szerint bűntársa is volt: Claudio Sciarpelletti, akit szintén bíróság elé állítanak. A vatikáni államtitkárság informatikusának neve először merül fel az ügyben. A nyomozást folytatják, mert az ügynek más szereplői is lehetnek - közölte Federico Lombardi szóvivő.

Az ügy főszereplőjét hat év börtönbüntetésre is ítélhetik. A 46 éves komornyikot májusban tartóztatták le, 53 napig volt előzetesben, július óta házi őrizetben tartják.

A Vatileaks-ügy hátterében hatalmi harcok állnak, amelyeknek tétje a pápai utódlás, valamint a Szentszék pénzügyeinek átláthatósága is. A Vatikánban uralkodó belső feszültség hátteréről itt olvashat bővebben.