Ellenőrzés alá vonták az ebolajárványt Ugandában

Vágólapra másolva!
Közel két hete nem volt újabb ebolás haláleset Ugandában. A az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint ellenőrzik, de még visszatérhet a járvány.
Vágólapra másolva!

Már 11 napja nem észleltek újabb halálesetet, ezért az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet úgy véli, sikerült ellenőrzés alá vonni a július elején kitört ebolajárványt Ugandában. Dr. Paul Roddy, a szervezet epidemiológusa szerint ugyanakkor meg van még az esélye, hogy ha valahol kimaradt egy fertőző góc, akkor újra kitörhet a járvány.

Az MSF szerint összesen 19 ember vesztette életét a járványban, és ugyan érkeznek még jelentések gyanús halálesetekről, de laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősített haláleset 11 napja volt utoljára. Az orvos szerint, ha 42 napig nem lesz újabb bizonyítottan ebolás haláleset, akkor jelenhetik ki, hogy megfékezték a járványt - jelentette a BBC.

Jelenleg nincs ismert gyógymód az Ebolára, a betegek tünetei - magas láz, gyengeség, fejfájás, hányás - azonban antibiotikumos kezeléssel, fájdalomcsillapítókkal, maláriagyógyszerekkel enyhíthetők. A legpusztítóbb járvány 2000-ben tört ki, akkor 425 ember fertőződött meg, több mint 50 százalékuk bele is halt.