Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigetek fővárosának, Manilának több mint nyolcvan százaléka került víz alá az áradások következtében. A kormányzat szerint a menedékhelyek megteltek, több mint 300 ezer ember zsúfolódott össze bennük. Az áradásnak már több mint hetven áldozata van.
Vágólapra másolva!

Már hetvennél több halálos áldozata van a heves esőzések okozta súlyos áradásoknak a Fülöp-szigeteken, és legalább hét embert eltűntként tartanak nyilván - közölték pénteken a hatóságok.

Különösen súlyos a helyzet Manilában: a 15 milliós főváros területének több mint 80 százaléka víz alá került, néhol másfél méteres víz lepte el az utcákat.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Egy kormánytag szerint a bajbajutottak számára létrehozott menedékhelyek megteltek, több mint 300 ezer ember zsúfolódott össze bennük. A hatóságok becslése szerint az árvíz csaknem kétmillió embert érint. Mindnyájuknak szükségük van száraz ruhára, takarókra, matracokra, élelemre, ivóvízre és gyógyszerekre. "A hatóságoknak mindez a birtokukban van, de meg kell szervezni a lakosság széles körű kitelepítését és a humanitárius segélyek szétosztását" - mondta a kormányilletékes.

Hírügynökségi jelentések szerint Benigno Aquino, a szigetország államfője pénteken helikopterrel járta be az árvíz sújtotta területeket, de Manila közelében gépének kényszerleszállást kellett végrehajtania, mert a heves esőzések miatt rosszak voltak a látási viszonyok.