Sokkot kaptak a Hitler-cimkés bortól

Vágólapra másolva!
Nácizmus apológiája címén indított vizsgálatot a veronai államügyészség, miután egy az észak-olaszországi Garda-tó partján fekvő városka egyik üzletében Hitler-cimkés palackozott borra akadtak turisták. A zsidó származású amerikai házaspár bevallása szerint sokkot kapott a látványtól.
Vágólapra másolva!

Hitlert ábrázolta a címkéjén egy bor, amelyet az észak-olaszországi Garda-tó partján árusítottak egy üzletben. Az ügyészség lefoglalta az árut és vizsgálatot indított.

A bor forgalmazójának nevét nem hozták nyilvánosságra. Az olasz sajtó annyit tudott meg, hogy a veronai államügyészség a nácizmus apológiája címén indított vizsgálatot.

"Leginkább az emberi tudatlanságot kellene büntetni. Úgy látszik, egyesek haszonszerzés céljából még attól sem riadnak vissza, hogy saját lelkiismeretüket is megtagadják, és ez az üzlet tulajdonosára is vonatkozik" - fogalmazott Mario Giulio Schinaia ügyész.

Az érintett település, Garda polgármestere is lépett, betiltotta a Hitlert ábrázoló üvegek árusítását.

Egyedül a bolttulajdonos nyilatkozta azt az újságoknak, hogy nem érti a tiltakozást. A szóban forgó borosüvegek címkéi történelmi személyeket ábrázolnak, közöttük II. János Pált és Che Guevarát is.

"Hitler történelmi figyelmeztetésként szerepel az üvegeken a feledés ellen" - mondta.

A Hitlert ábrázoló boroscímkét egy Gardában nyaraló amerikai házaspár vette észre és jelezte a L'Arena di Verona helyi napilapnak.

A zsidó származású Matthew és Cindy Hirsch az újságnak elmondta, hogy amikor az üzlet polcain meglátták az üveget, sokkos állapotba kerültek. Rokonaik közül többen is az auschwitzi haláltáborban haltak meg.

Az olasz sajtó arra emlékeztetett, hogy az utóbbi években Benito Mussolini arcképével "díszített" borosüvegeket is árultak Olaszországban.