Gyilkosság miatt vádolják Timosenkót

Vágólapra másolva!
Az ukrán főügyészség vádat fog emelni Julija Timosenko volt kormányfő ellen Jevhen Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő megölésében való bűnrészességért, Leonyid Kucsma exállamfő ellen pedig új eljárást indítanak a Gongadze-gyilkosság ügyében - jelentette ki Rinat Kuzmin főügyészhelyettes a Szegodnya című ukrán napilapnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

"Elegendő alapunk van arra, hogy vádat emeljünk ellene" - állította Kuzmin, hozzátéve, hogy a német orvosok nyolc hét nyugalmat írtak elő a harkivi börtönkórházba ápolt Timosenkónak - ez az időszak körülbelül szeptember második feléig tart -, ezért a főügyészség még kivár. "Amint az orvosok megengedik, azonnal megyünk hozzá a vádemeléssel. Erre nálunk minden készen áll" - jelentette ki a helyettes főügyész.

Kifejtette, hogy a bérgyilkosságot megrendelők és finanszírozók felkutatására korábban kezdett ügyészségi nyomozás eredményei alapján indítanak eljárást Timosenko ellen bűnrészesség vádjával.

Kuzmin hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államokban a Scserbany-gyilkosság idején miniszterelnöki tisztet betöltő, jelenleg az Egyesült Államokban zsarolásért és pénzmosásért elítélt és börtönben is ülő Pavlo Lazarenkót is ki kívánja hallgatni a főügyészség az ügyben. Ebbe maga Lazarenko már beleegyezett, már csak az amerikai hivatalos szervek engedélyére várnak.

Jevhen Scserbanyt, feleségét és egyik munkatársát 1996. március 3-án, a donyecki repülőtéren lőtték agyon. Kuzmin szerint a Timosenko és Lazarenko által ellenőrzött cégek utalták át a pénzt Scserbany gyilkosainak.

Kuzmin elmondta, Leonyid Kucsma volt ukrán államfő ellen a Gongadze-gyilkosság ügyében készül a főügyészség új eljárást indítani. A főügyészség 2011 márciusában indított büntetőjogi vizsgálatot Kucsma ellen hivatali hatalommal és szolgálati jogkörrel való visszaélés miatt, ami az újságíró meggyilkolásához vezetett, ám a bíróság 2012. január 25-én jogerősen kimondta, hogy a büntetőeljárás az exállamfő ellen törvénytelen volt. Kuzmin szavai szerint a főügyészségnek most van lehetősége arra, hogy tovább dolgozzon az ügyön, és kellően megalapozzon egy új eljárást Kucsma ellen.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című lap 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról és keményen bírálta Kucsma akkori államfőt - 2000. szeptember 16-án tűnt el. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg egy Kijev környéki erdőben.