Tankokkal vonult be Aleppóba a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Szerdán megkezdődött a szíriai rezsim által régóta tervezett szárazföldi offenzíva az ország gazdasági fővárosának számító Aleppóban.
Vágólapra másolva!

Megkezdte szerdán a szíriai hadsereg a régóta ígért szárazföldi offenzívát a közel-keleti ország gazdasági fővárosa, Aleppó ellen. A támadás sikeréről egyelőre ellentmondó jelentések láttak napvilágot. A szíriai hatóságok egyik képviselője a líbiai televíziónak azt nyilatkozta, hogy Aleppó Szalaheddin nevű negyedét a katonák teljesen ellenőrzésük alá vonták, míg az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szóvivője arról számolt be, hogy a kormányerők a szóban forgó negyednek alig 15 százalékát uralják.

"A kormányerők harckocsikkal kezdték meg támadásukat, jelenleg heves harcok folynak a körzetben" - mondta az SZSZH egyik képviselője. "A döntő ütközet kezdetét vette" - hangoztatta a német hírügynökségnek nyilatkozó Abu Omár al-Halebi, a felkelők parancsnoka.

A szíriai állami televízió szerdán azt jelentette, hogy az Aszadhoz hű erők benyomultak a Szalaheddin negyedbe, ahol megölték a felkelők nagy részét, és Aleppó más részeibe is behatoltak. A tájékoztatás szerint a középső Bab-al-Hadíd negyedben "terroristák" tucatjaival végeztek.

Az Amnesty International (AI) legutóbbi jelentésében bírálta, hogy Aleppó lakónegyedeiben nehézfegyvereket vetnek be a szíriai kormányerők, ezt alátámasztják a nemzetközi jogvédő szervezet által közzétett műholdfelvételek is. Az Aleppó déli bejáratánál található Szalaheddin negyed három héten át szolgált a felkelők bázisaként.