Sztálinista eljárásról beszélt a Pussy Riot

Vágólapra másolva!
Nem tanult Oroszország a vörös terrorból a Pussy Riot punkzenekar egyik tagja szerint. A Pussy Riot három tagjára egy Putyin- és vallásellenes performance-uk miatt három év börtön kiszabását kérte az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A sztálini időket idézi fel a Pussy Riot nevű orosz punkegyüttes három tagja elleni per - értékelte a bíróság előtti utolsó felszólalásában Nagyezsda Tolokonnyikova, az együttes vezetője szerdán. "Az egész orosz rendszer és nem csak a Pussy Riot áll ma a bíróság előtt. Szégyen, hogy mennyire passzív az orosz társadalom" - mondta beszédében Tolokonnyikova. "Ha politikai rendszer így védekezik a 30 másodperces performance-unk ellen, az azt jelenti, hogy félnek tőlünk" - tette hozzá.

Egyik társa, Marija Aljohina szintén történelmi párhuzamokat állított fel beszédében. "Olyan, mintha senki nem emlékezne a közelmúltból, a vörös terrorból tanult leckékre. Emlékezet nélküli emberek ítélkeznek felettünk" - jelentette ki. A Russian Today nevű orosz-amerikai tévécsatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a fiatal nők szavait kitörő taps fogadta a tárgyalóteremben.

A bíróság szerdai határozata szerint augusztus 17-én délután hirdetnek majd ítéletet a fiatal nők ügyében, akik ellen a februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott, Putyin-ellenes "punk ima" miatt folyik eljárás. A vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus vádjával bíróság elé állított 22 éves Tolokonnyikovára, a 24 éves Aljohinára és 29 éves Jekatyerina Samucevicsre kedden három év börtönt kért az ügyészség.

Nem engedik szabadon őket

A vádlottakat hónapok óta vizsgálati fogságban tartják. "A börtön Oroszország miniatűr mása" - mondta szerdán a bíróságon Aljohina, aki öt hónapot töltött egy fegyintézetben. A dumának, az orosz parlament alsóházának egy név nélkül nyilatkozó képviselője szerint a bíróság valószínűleg három évnél rövidebb büntetést fog kiszabni a nőkre, de szabadon nem engedik őket.

A tárgyalás helyszínéül szolgáló moszkvai bíróság előtt a sajtó képviselőivel együtt körülbelül 150 ember gyűlt össze. Sokan a zenekar tagjai mellett tüntettek - köztük Dmitrij Gudkov parlamenti képviselő -, de voltak, akik Pussy Riot-ellenes jelszavakat skandáltak. A rendőrök a tüntetés három résztvevőjét őrizetbe vették. A februári performance az orosz ortodox egyház sok hívőjét felháborította, egy novoszibirszki asszony például az őt ért erkölcsi károk miatt szerdán 30 ezer rubel kártérítésért perbe fogta az együttest.

A Pussy Riot elleni per hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki az utóbbi hetekben. Híres zenészek - például Madonna, Sting és a Red Hot Chili Peppers énekese -, politikusok és közéleti személyiségek szólaltak fel a szigorú eljárás és a kilátásba helyezett kemény büntetés ellen. Szerdán a német parlament alsóházának 120 képviselője, valamint Yoko Ono, John Lennon özvegye is csatlakozott a tiltakozókhoz.