Magát ölte meg a wisconsini szikh templom támadója

Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben nem egy rendőr ölte meg, hanem öngyilkos lett az a férfi, aki vasárnap hat emberrel végzett a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában lévő szikh templomnál.   
Vágólapra másolva!

Öngyilkos lett Wade Michael Page, aki hat emberrel végzett vasárnap a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában lévő szikh templomnál - közölte szerdán Milwaukeeban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Az incidenssel kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon részvétét fejezte ki a halálos áldozatok miatt Manmohan Szingh indiai miniszterelnöknek.

Wade M. Page az után fordította maga ellen a fegyverét, hogy az Oak Creek-i szikh templomnál vasárnap vívott tűzharcban egy rendőr hasba lőtte. A korábbi rendőrségi beszámolók szerint a támadóval a hatóságok emberei végeztek. A 40 éves Page a helyszínen készült videofelvételek tanúsága szerint főbe lőtte magát.

Az incidens lehetséges indítékairól továbbra sem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Az amerikai médiában megjelent értesülések szerint Page, aki 1992 és 1998 között az amerikai hadseregben szolgált, ahonnan italozás miatt bocsátották el, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető csoportok és rasszista zenekarok tagja volt. A házát az észak-karolinai Fayetteville-ben januárban jelzálogtartozás miatt lefoglalták, az élettársával tavasszal szakított, a cégnél pedig, ahol harmadik műszakban keményforrasztóként dolgozott, július közepétől nem vette fel a munkát.

Az ámokfutó volt élettársát, Misty M. Cookot az amerikai sajtóban szerdán megjelent értesülések szerint tiltott fegyverbirtoklásért letartóztatták. Az FBI szerint a 31 éves nő őrizetbevétele nem áll összefüggésben a szikh templomnál elkövetett ámokfutással.

Teresa Carlson, az FBI különleges ügynöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Bryan Murphy rendőrhadnagy, akit Page kilenc lövéssel megsebesített, újra jár. A szövetségi nyomozók kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, miszerint a támadó egyedül cselekedett. A halottak között van az Oak Creek-i szikh templomi közösség elnöke, Satwant Singh Kaleka, aki egy szertartásokhoz használt késsel próbálta meg megállítani a lövöldöző fegyverest.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Szingh a szerdán lefolytatott telefonbeszélgetés során megerősítette elkötelezettségét a vallásszabadság és a tolerancia mellett, az amerikai elnök pedig méltatta azt a szerepet, amelyet a szikhek töltenek be az amerikai társadalomban.

A monoteista, a hindu kasztrendszert és a nők muszlim szegregációját egyaránt elutasító szikh vallást mintegy félezer évvel ezelőtt Nának guru alapította az indiai Pandzsábban. Az Egyesült Államokban nemegyszer előfordult, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bántalmazták a vallás követőit, mert muszlimnak nézték őket.