Magabiztosan vezet Obama Romney előtt

Vágólapra másolva!
Két, szerdán nyilvánosságra hozott országos közvélemény-kutatás szerint is magabiztosan vezet Barack Obama amerikai elnök leendő hivatalos republikánus kihívójával, Mitt Romneyval szemben.
Vágólapra másolva!

Három hónappal a választások előtt 49:42 százalék arányban vezet Barack Obama amerikai elnök leendő hivatalos republikánus kihívójával, Mitt Romneyval volt massachusettsi kormányzóval szemben - áll a Reuters és az Ipsos legfrisebb, az Egyesült Államok egészére kiterjedő felmérésében. Ez azt jelenti, hogy a júliusban mért eredményekhez képest Obama egy százalékkal növelte előnyét, annak ellenére is, hogy a válaszadóknak csupán a 31 százaléka véli úgy, hogy az Egyesült Államok jó irányba halad.

A The Washington Post és az ABC News televízió közösen elvégeztetett felmérése szerint a hivatalban lévő elnökről az amerikaiak 53, a riválisáról 40 százalék vélekedik kedvezően. A kedvezőtlen vélemények aránya Obama esetében 43, Romney-éban pedig 49 százalék.

A Quinnipac Egyetem, a The New York Times és a CBS News szerdán három "ingaállammal" kapcsolatban adott ki adatokat, amelyekből az derült ki, hogy Wisconsinban és Virginiában Obama vezet 51:45, illetve 49:45 százalék arányban, Coloradóban pedig Romneynak áll a zászló 50:45 százalék arányban. (Az "ingaállamok" szavazóiról mindkét tábor úgy véli, hogy többségükben maga mellé tudja állítani őket, ezért a leghevesebb választási vetélkedés ezekért a területekért folyik.)

A Rasmussen Reports szerint ennél kiegyenlítettebb a verseny, és szerdán egyformán 45 százalékban mutatta ki mind a két, a Fehér Házban eltöltendő következő négy évért versengő politikus támogatottságát.