Irán magához vonzaná a háborúzó Szíriát

Vágólapra másolva!
Az "ellenállás tengelyéhez" tartozónak nevezte egy vezető iráni tisztségviselő Szíriát. Aszad elnök hetek óta először jelent meg a televízió képernyőjén. Irán élénkebb diplomáciát alkalmaz az elmúlt hetekben.
Vágólapra másolva!

Vezető tisztségviselőjét küldte Irán a polgárháború sújtotta Szíriába, hogy biztosítsa a kormányt a támogatásáról - írta a Guardian. Szaíd Dzsalili, Teherán egyik legfőbb biztonsági tanácsadója Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott. Aszad két hét óta először mutatkozott a televízióban.

Közben az iráni külügyminiszter felszólította Törökországot és Katart, hogy vesse be befolyását 48 iráni túsz kiszabadítása érdekében. Irán az Egyesült Államokat tartotta felelősnek a túszok fogságba ejtése miatt. A szíriai felkelők szerint a túszok közül többen valójában nem civilek, hanem az iráni forradalmi gárda tagjai.

Dzsalili azt mondta Aszadnak, hogy Irán nem engedi, hogy bármi megtörje az "ellenállás tengelyét", amelynek Szíria alapvető eleme. Ezzel Irán a szövetségi rendszerébe illesztette Szíriát. A "tengelyhez" tartozónak említik a Guardian szerint a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász szervezeteket is. Aszad pedig azt mondta az iráni küldöttnek, hogy az országból kitakarítják a terroristákat.

A brit lap szerint az iráni diplomácia az után élénkült meg, hogy Kofi Annan terve összeomlott. Annan az ENSZ volt elnökeként igyekezett közvetíteni a konfliktusban.