Otthagyta a mészárlást a szír miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A szíriai állami televízió beszámolója szerint leváltották Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnököt, mindössze két hónappal kinevezése után. Hidzsáb szóvivője útján jelentette be, hogy elpártol a "gyilkos és terrorista rezsimtől". Hírügynökségi jelentések szerint Jordániába menekült a családjával.
Vágólapra másolva!

Leváltották Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnököt - jelentette hétfőn a damaszkuszi televízió. A Sky News beszámolója szerint a kormányfő menesztése előtt olyan pletykák röppentek fel, hogy Hidzsáb elhagyta az országot. A BBC tudósítása szerint a jordán kormány megerősítette, hogy a szír miniszterelnök hátat fordított a szíriai rezsimnek.

Nem sokkal később Hidzsáb a szóvivője útján közölte: "bejelentem elpártolásomat a gyilkos és terrorista rezsimtől, és bejelentem, hogy csatlakozom a szabadság és a méltóság forradalmához. Bejelentem, hogy mától harcos vagyok e szent forradalomban. Hidzsáb az eddigi legmagasabb rangú szíriai vezető, akik hátat fordított az Aszad rezsimnek a 17 hónapja tartó felkelés során. Mohamed al-Otri szóvivő elmondása szerint a volt miniszterelnök "biztos helyen van". Korábbi jelentések szerint családjával a szomszédos Jordániába menekült.

A Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) egy magas rangú tisztviselője azt állítja, hogy Hidzsábon kívül három miniszter is dezertált, ezt azonban más források nem erősítették meg. Ezzel párhuzamosan a több szíriai ellenzéki csoport ernyőszervezeteként működő Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) azt állította, hogy két miniszter és három katonai vezető menekült el Hidzsábbal.

Bassár el-Aszad szíriai elnök a májusi parlamenti választásokat követően, júniusban nevezte ki Hidzsábot, aki korábban mezőgazdasági miniszter volt. A vezetés akkor azt állította, hogy Hidzsáb kinevezése a reformok irányába tett lépés, az ellenzék azonban ámításnak nevezte ezt.

Nem sokkal a bejelentés előtt a szíriai állami televízió épületében bomba robbant, és legalább hárman megsérültek. Az állami tévé és rádió folytatta a sugárzást, és egy magánkézben lévő csatorna felvételein látható, ahogy az állami tévé munkatársai sérült kollegáik segítségére igyekeznek.

A szíriai főváros, Damaszkusz teljes egészét a hadsereg ellenőrzi, miután szombaton visszafoglalták a felkelőktől a város déli negyedét, Tadamúnt. Eközben a kormányerők két hete hasztalan igyekeznek Szíria egyik legnagyobb városából, Aleppóból kiűzni a felkelőket, akiknek sikerült további városrészeket ellenőrzésük alá vonni. A hadsereg további erősítést vont össze a város környékén. Egy belbiztonsági forrás szerint a katonák száma elérte a 20 ezer főt. Az igazi csata még nem kezdődött meg a városért - mondta az illető.

Az el-Vatan című, kormányközeli lap szerint "a hadsereg feladata most abban áll, hogy súlyos csapásokat mérjen a terroristákra, megszorítsa a hurkot körülöttük, és megerősítse a város kijáratainak az ellenőrzését, nehogy elmenekülhessenek" (a felkelők). A lap úgy tudja, hogy "hat-nyolcezer terrorista" lehet Aleppóban.