Átalakítják a román kormányt

Vágólapra másolva!
Victor Ponta román miniszterelnök kormányátalakítást jelentett be az után, hogy hétfőn lemondott a belügyminiszter és a közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is. Váltás lesz a külügyi és az igazságügyi tárca élén is.
Vágólapra másolva!

Kormányátalakítást jelentett be Victor Ponta román miniszterelnök azt követően, hogy két miniszter lemondott tisztségéről a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazás körüli vita miatt.

Ponta nemcsak Ioan Rus volt belügyminiszter és Victor Paul Dobre korábbi közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter helyére javasolt új minisztereket: Andrei Marga külügyminiszter helyett Titus Corlatean vezeti majd a román diplomáciát.

Corlatean eddig igazságügyi miniszter volt, az igazságügyi szaktárca élére a kormányfő Mona Pivnicerut, a román legfelső bíróság egyik bíróját javasolta. Az új minisztereket Crin Antonescu ideiglenes államfő is elfogadta, így várhatóan hétfőn este teszik le hivatali esküjüket - jelentette be Ponta hétfőn Bukarestben.

Basescu és a tavasszal hatalomra került Victor Ponta kormánya között az első perctől politikai és presztízscsata zajlik, amelyben a kormányzó pártok többek között alkotmánysértéssel, illetve a kormány jogköreinek bitorlásával vádolták az elnököt, és parlamenti többségükkel élve július elején fel is függesztették a posztjáról. Az államfő sorsáról népszavazásnak kellett volna döntenie, ám a referendumon a részvétel nem érte az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt.

Az alkotmánybíróság augusztus 31-én dönt majd a Basescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében, miután az illetékes intézmények ellentmondásos információkat közöltek az alkotmánybíróságnak arról, hogy hány szavazati joggal rendelkező román állampolgár létezik.

Traian Basescu a múlt héten nyilvánosan felszólította Ioan Rust, hogy amennyiben utólag módosítják a választói névjegyzékben szereplők számát, ő és a minisztérium többi érintett alkalmazottja hivatalos okirat-hamisítást követnek el.