Vágólapra másolva!
Utasítást adott a fehérorosz elnök a légierőnek arra, hogy minden eszközzel állítsák meg a fehérorosz légtérbe engedély nélkül belépő repülőgépeket. Alekszandar Lukasenkót az dühítette föl, hogy júliusban egy repülő politikai üzenettel bíró plüssmackókat dobott le az országban.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz légtérbe behatoló bármely idegen repülőgép minden eszközzel, akár fegyverrel való megállítására utasította a határőrség vezetőjét Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök, aki rossz néven vette, hogy egy hónappal ezelőtt egy kisebb repülő a szomszédos Litvániából berepülve több száz, politikai üzenetet hordozó plüssmackót dobott le.

Július 4-én, egy nappal az ország függetlenségi ünnepe után egy kisebb, egymotoros repülőgép hatolt be a szomszédos Litvánia felöl a fehérorosz légtérbe, és nyolcszáz darab plüssmackót szórt szét az ország területén. A békés "hadműveletet" állítólag egy svéd reklámügynökség szervezte. Az első látásra látványos csínynek tűnő akció politikai jelleget öltött, miután minden egyes mackó üzenetet hordozott, és abban felszólították Lukasenkót: tartsa tiszteletben az emberi jogokat.

A plüssmedvék ejtőernyős művelete oly mértékben gerjesztette haragra az elnököt, hogy menesztette állásából a határőrség, a légierő és a légvédelem parancsnokát. Alekszander Bojecsko, a határőrség új parancsnoka pedig határozott utasítást kapott az elnöktől: minden eszközzel, akár fegyverrel is hiúsítson meg minden idegen légi behatolást, lényegében a légtérsértő lelövését is kilátásba helyezve.

A hatóságok hivatalosan csak a múlt hónap végén ismerték el a medvetámadás tényét, vélhetően azért is meg kellett tenniük, mert egy Anton Szurjapin nevű blogger fotókat tett fel a világhálóra a plüssmackókról. A bloggert a Reuters szerint őrizetbe vették.

Az említett svéd reklámügynökség vezetője állítólag azt mondta egyik nyilatkozatában, hogy gyerekjáték volt a művelet, hiszen Fehéroroszág légvédelméről szerinte minden fontos adat elérhető a világhálón.