Korrupció miatt ítéltek el két volt államelnököt

Vágólapra másolva!
Négy év börtönt kapott a volt mongol elnök korrupció miatt, a Fidzsi-szigetek utolsó demokratikusan választott miniszterelnökét is elítélték korrupció miatt, egy évet kapott.
Vágólapra másolva!

Négy év börtönre ítélték korrupcióért Nambarín Enhbajar volt mongol elnököt, aki szerint perét politikai érdekek motiválták. Az 54 éves Enhbajar előbb kormány-, majd államfő volt, összesen közel tíz évet töltött Mongólia élén. A legutóbbi, júniusban tartott választásokon nem engedték meg neki, hogy képviselőjelöltként induljon. Az exelnök, akit áprilisban vettek őrizetbe, rövid ideig éhségsztrájkot is folytatott fogva tartása ellen. Enhbajart azért ítélték el csütörtökön, mert saját tv-csatornájának kialakításához használt fel egy buddhista kolostornak adományként juttatott stúdiófelszereléseket.

Mongólia a 120. helyen áll a Transparency International nevű korrupciókutató nemzetközi szervezet 182 országot tartalmazó korrupciós rangsorában. A hárommilliós lakosságú, fiatal demokráciával rendelkező országnak egyelőre nem túl fejlett a gazdasága.

A Fidzsi-szigetek elnöke egy évet kapott

Korrupciós vádak alapján egyévi börtönbüntetésre ítélték pénteken a Fidzsi-szigetek utolsó demokratikusan választott miniszterelnökét, amit hívei szintén politikai indítékú ítéletnek minősítenek. Laisenia Qarasét kedden mondták ki bűnösnek hivatali visszaélésbén és kötelességmulasztásban. Bírósági dokumentumok szerint a 71 éves exkormányfő nem fedte föl magánbefektetői érdekeltségét három vállalatban, amelyek igazgatását hivatalos minőségben segítette húsz évvel ezelőtt.

Qarase hat éven át szolgált miniszterelnökként, mígnem 2006-ban puccsal eltávolította őt posztjáról az országot azóta is irányító Commodore Frank Bainimarama. Az ítélet egyébként csupán napokkal azután született, hogy Új-Zéland és Ausztrália a három ország külügyminiszterének sydneyi találkozója után úgy döntött, helyreállítja a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat a Fidzsi-szigetekkel.