Leváltották a Tóásó-ügy bíráit

Vágólapra másolva!
Leváltották Bolíviában a Tóásó-per két hivatásos bíráját arra hivatkozva, hogy "bizonyos tényezők igazolják" a személyükkel kapcsolatos kifogásokat. Részrehajlóak lehettek és érdekükben állhatott részt venni az eljárásban.
Vágólapra másolva!

A bolíviai belügyi és igazságügyi tárca kifogásának helyt adva lecserélték a Tóásó-per két hivatásos bíráját. Az indoklás szerint érdekükben állt az eljárásban való részvétel, és "bizonyos részrehajlás" is a számlájukra írható - adta hírül kedden a La Razón című bolíviai napilap.

Az újság értesülése szerint Sixto Fernándezt és Elena Gemiót jelölték ki az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben való bíráskodásra.

Sixto Fernández közölte, hogy a "helyzetet aprólékosan elemezték" és azt találták, hogy bizonyos tényezők igazolják az eddigi bírák - Claudio Tórrez és Carlos Espinoza - személyével kapcsolatos kifogásokat.

A tárgyalás helyszíne is változhat, Marcelo Soza ügyész ugyanis azt kérte, hogy az új bírák Santa Cruzból, a lázadó tartomány fővárosából Tarijába vagy Cochabambába helyezzék át a per érdemi szakaszának megvitatását.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar, bolíviai és horvát állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

Az illetékes törvényszék múlt hétfőn döntött hivatalosan a július 23-ra kitűzött tárgyalás újabb elhalasztásáról, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a szóban forgó két bíró ellen.