Basescu véget vetne a politikai csatáknak

Vágólapra másolva!
Felhívást intézett Románia, azon belül főként a kormányzó Szociál-liberális Szövetség politikusaihoz Traian Basescu felfüggesztett államfő, kérve, hogy az ország érdekében szüntessék be a politikai csatározásokat. Crin Antonescu ideiglenes államfő eközben kijelentette azt reméli, hogy az alkotmánybíróság érvényesíti a vasárnapi népszavazás eredményét és megállapítja, hogy a választók leváltották Traian Basescu felfüggesztett államfőt.
Vágólapra másolva!

A politikai csatározások beszüntetését kérte kedden Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormányzó Szociál-liberális Szövetségtől (USL).

Basescu szerint az ország összeomlását okozhatják az elhúzódó politikai csaták, ezért felhívást intézett az ország politikusaihoz, hogy változtassanak hozzáállásukon, önmagát is beleértve. A felfüggesztett államfő szerint ideje, hogy az USL a kormányzással és az ország gazdasági prioritásaival foglalkozzon.

"Az USL-nek van egy adósságuk velem és a románokkal szemben. Nagyon jól tudják, hogy nem okozott különösebb élvezetet számomra rájuk bízni a kormányzást, de személyes vágyaimnál előbbre valónak tartottam az ország érdekeit. Abban a reményben tettem, hogy garantálni tudják az ország politikai stabilitását" - mondta Basescu.

Hozzátette: újjá kell építeni a demokráciát, Románia nemzetközi hitelét különösképpen az Európai Unióban és NATO-ban, ehhez pedig a politikusoknak fegyverszünetet kell kötniük.

A felfüggesztett államfő szerint elsődleges fontosságú a költségvetési óvatosság érvényesítése, az IMF-fel, az Európai Unióval és a Világbankkal kötött hitelszerződések feltételeinek teljesítése.

Újságírói kérdésre válaszolva Basescu közölte, továbbra is érvényes lemondási ajánlata arra az esetre, ha az USL hozzájárul ahhoz, hogy az alkotmány módosításával ismét négyévesre csökkentsék az államfői mandátumot: így egyszerre lehetne megszervezni a parlamenti és elnökválasztást. Basesu hozzátette, fontos feltétele ennek, hogy az alkotmánymódosítással Románia áttérjen az egykamarás parlamentre és a 300 fős törvényhozásra, amint azt a 2009-es népszavazás eredménye előírja.

Crin Antonescu ideiglenes államfő eközben kijelentette azt reméli, hogy az alkotmánybíróság érvényesíti a vasárnapi népszavazás eredményét és megállapítja, hogy a választók leváltották Traian Basescu felfüggesztett államfőt.

Antonescu azt mondta: a választók valójában leváltották Basescut, de a döntés az alkotmánybíróság kezében van. Hozzátette, bármi is lenne az alkotmánybíróság döntése, azt mindenképpen tiszteletben tartja, de szerinte a taláros testületnek mérlegelnie kell, hogy a valóságot, vagy a bürokráciát helyezi előtérbe.

Az ideiglenes államfő arra utalt, hogy a 18 millió román választópolgár közül mintegy hárommillióan kivándoroltak, így szerinte nem egyértelmű, mekkora kell legyen a részvétel ahhoz, hogy a referendumot érvényesnek nyilvánítsák.

Basescu és a tavasszal hatalomra került Victor Ponta kormánya között az első perctől politikai és presztízscsata zajlik, amelyben a kormányzó pártok többek között alkotmánysértéssel, illetve a kormány jogköreinek bitorlásával vádolták az elnököt és parlamenti többségükkel élve július elején fel is függesztették posztjáról. Az államfő sorsáról népszavazásnak kellett döntenie, ám a vasárnapi referendumon a részvétel nem érte az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt.