Százmilliók maradtak áram nélkül Indiában

Vágólapra másolva!
Leálltak a vonatok, az újdelhi metró, generátorra kellett kapcsolni a kórházaknak Észak-Indiában, ahol az utóbbi évtizedek legsúlyosabb áramszünete volt hétfőre virradóra. A rendszer összeomlását a nagy meleg miatti többletterhelés okozta.
Vágólapra másolva!

Több száz millióan maradtak áram nélkül Észak-Indiában hétfőn, az utóbbi évtized legsúlyosabb áramszünetében. India északi részének áramellátási hálózata éjjel fél három körül omlott össze, mivel nem bírta a nagy meleg miatt megnövekedett terhelést.

Az áramkimaradás miatt több száz vonatnak kellett kényszerpihenőt tartania, leállt az újdelhi metró is, a kórházak pedig generátoros áramellátásra kapcsoltak át. Újdelhi alvó lakosai is észrevették az áramszünetet, mivel leálltak a légkondicionálók és ventillátorok.

A késő reggeli órákra az áramellátás 60 százalékát sikerült helyreállítani a nyolc érintett észak-indiai tartományban, késő délutánra pedig már mindenhol helyreáll majd a rend - közölte Szusil Kumar Szinde energiaügyi miniszter. A hiba okainak kivizsgálására bizottságot alakítottak.

2001 óta most történt meg először, hogy összeomlott az északi energiahálózat. A legutóbbi nagy áramszünet óta a gazdasági fejlődés miatt jelentősen megnövekedett a térségben a hálózat terheltsége és az elmúlt hetek szokatlanul meleg időjárása tovább növelte a szükségletet a légkondicionálók folyamatos használata miatt.