Ezreket vágott el a külvilágtól a vihar Japánban

Vágólapra másolva!
Vasárnapra több mint ötezer embert vágott el a külvilágtól a Japán déli részét napok óta sújtó rendkívüli esőzés. A hatóságok közlése szerint legalább 24 ember vesztette életét az áradásokban és a földcsuszamlásokban.
Vágólapra másolva!

Jame város hegyvidéki térségében (a Kjúsú sziget északi, Fukuoka prefektúrájában) a televíziós felvételek tanúsága szerint katonai helikopterekkel szállítanak vizet, alapvető élelmiszereket és gyógyszereket a lakosságnak. A legidősebbeket, valamint az orvosi ellátásra szoruló falusiakat szintén helikopterekkel szállítják el a vidékről.

Mintegy 5400-an vannak azon a területen, amely szombat este óta megközelíthetetlen, miután a szerda óta szakadó eső következtében a földcsuszamlások és a vihar által kidöntött fák járhatatlanná tették az odavezető utakat. A térség ivóvízellátása is megszakadt.

A természeti csapás leginkább az Aszo vulkán környékét sújtotta, a sárfolyamok itt 17 házat sodortak el, és 18 ember életét követelték, többen eltűntek. Aszo városára szombat reggel több mint 80 milliméter csapadék hullott.

Az NHK japán közszolgálati televízió képsorokat mutatott arról, ahogy vasárnap nehézgépekkel próbálják megtisztítani az utcákat a sártól, eltakarítják a kidőlt fákat és a különböző törmelékeket, az utakra került szikladarabokat. Az emberek a házaikat elöntő sarat próbálják kilapátolni az utcára. A Wall Street Journal amerikai lap internetes verziója szerint a mentést nehezíti, hogy a nappali hőmérséklet 35 Celsius-fok körül van.

A hatóságok vasárnap reggel visszavonták azt a felhívást, amelyben mintegy 400 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására Kjúsú sziget északi részén. A felhívás most már csak mintegy 3600 embert érint - jelentette az NHK televízió. A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala szerint nem tudni, mennyien hagyták el az otthonukat.

Az időjárási körülmények vasárnapra valamelyest enyhültek, a japán meteorológiai szolgálat ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még további esőzések, áradások és földcsuszamlások várhatók.