Drogdráma a tejesdoboz-birodalomban

letartóztatás, Hans Kristian Rausing, gyilkossági vád, eva Rausing meggyilkolása, Rausing londoni otthonánál helyszínelnek a rendőrök, Cadogan Place
Vágólapra másolva!
A gyanú szerint kábítószer-túladagolás végezhetett a brit drogellenes harc egyik legismertebb támogatójával. Eva Rausing néhány éve már lebukott, amikor kábítószert vitt magával a londoni amerikai nagykövetségre, akkor azt mondta: kigyógyul szenvedélyéből. A család ismerői szerint a tragédiában kulcsszerepe van a tejesdobozok forgalmazásával dúsgazdaggá vált apósának is.
Vágólapra másolva!

Hans Kristian Rausing és Eva Kemeny bő húsz éve egy drogrehabilitációs klinikán ismerkedett meg az Egyesült Államokban. Gazdag családok gyermekei voltak, mindketten a húszas éveikben. A férfi családja a tejesdobozokkal multimilliárdossá vált Tetra Pak cég tulajdonosa, a nő apja Tom Kemeny, a Pepsi egyik volt vezetője, aki jelenleg egy dél-karolinai sziget tulajdonosa.

A hét elején a most 49 éves Hans Kristian Rausingot őrizetbe vették Dél-Londonban. Bizonytalanul ment autójával, amikor megállították, majd nagyobb mennyiségű kábítószert találtak nála. A rendőrség ezek után kiszállt a család lakására, az exkluzív Cadogan Place-re, ám amikor az ötemeletes épület szobáit átkutatták, újabb kábítószeranyagok helyett egy holttestet találtak: a 48 éves Eva Rausingot. A nyomozók nyomban őrizetbe vették a férjet, kihallgatták, majd kórházi kezelésre szállították. Felesége halálának okára hivatalosan egyelőre "nincs magyarázat", de az első vizsgálatok kábítószer-túladagolásra utaltak. Férje viselkedésére, zavartságára pedig alighanem magyarázatot ad, ha igaznak bizonyul a Daily Telegraph értesülése, amely szerint a rendőrség úgy véli, a holttest akár egy hete is ott lehetett a lakásban.

Forrás: AFP/Andrew Cowie
Eva Rausing holtteste akár egy hete is ott feküdhetett az exkluzív londoni házban

Eva Rausing tragédiája bizonyos szempontból aligha lepte meg barátaikat, és valószínűleg nem döbbentette meg a bulvárlapok olvasóit sem. A négygyermekes (a legkisebb gyermeke 11, a legidősebb 17 éves) asszony függősége ismert volt. 2008-ban például akkor tartóztatták le, amikor 10 gramm kokaint, illetve 2,5 gramm heroint akart becsempészni egy fogadásra, amit az Egyesült Államok londoni nagykövetségén tartottak. A rendőrség akkor is kiszállt a lakásukra, ahol további 50 gramm kokaint találtak, és a feleség után a férjet is bevitték. Végül feltételesen szabadlábra helyezték őket, miután vállalták, hogy ismét alávetik magukat a szükséges kezelésnek. "Hatalmas hibát követtem el, nagyon sajnálom. Úgy érzem, az életem rossz irányba fordult" - nyilatkozta Eva Rausing, amikor ennyivel megúszta a történetet. Az ügy kimenetele sokakat meglepett. Sir Ian Blair akkori rendőrfőnök például alig titkolt szarkazmussal annyit mondott: az ügy egy XIX. századi szállóigét juttatott az eszébe, amely szerint "Angliában az igazság mindenkit megillet - pont úgy, mint a Ritz".

A jólét kevés volt

A Rausing pár tragédiája valószínűleg a négy évvel ezelőtti szabadulásban is szerepet játszó pénzzel és társadalmi státusszal is összefügg, úgy tűnt, mintha nem találták volna helyüket dúsgazdag családjukban, erős rokonaik mellett. Hans Kristian - aki csak a Hans K. nevet használta, hogy megkülönböztesse magát a Tetra Pakot (manapság Tetra Laval) vivő apjától - például már fiatalként arra a döntésre jutott, hogy nem tud felemelkedni a céget alapító nagyapja, illetve atyja szintjére. "Mint egy, a hatvanas években élő hippi, úgy ment el inkább Indiába" - írta róla az Independent. Ott pedig rászokott a kábítószerre.

Hogy pontosan miért érezte elérhetetlennek felmenői teljesítményét, önmagában nehezen megmondható. Kétségtelen, hogy az 1951-ben alapított cég hatalmas sikert ért el. Évente mintegy 200 millió dobozt használnak el, majd dobnak szemétbe a világon, ennek köszönhetően pedig a Forbes magazin 2012-es összeállítása szerint az idősebb Hans Rausing a világ 88. leggazdagabb embere a maga tízmilliárd dolláros vagyonával - írta a BBC. Fiúgyermeke mellett két lánya van, akik szintén Londonban élnek, és testvérükhöz hasonlóan szintén tisztességes juttatásokat kapnak. Hans Kristian és a felesége például a londoni, 12,5 millió fontos ház mellett tulajdonosa Barbados egyik legnagyobb tengerparti villájának, és van egy lakásuk a World nevű hajón is, a gazdagok különleges otthonában, amelynek célja az adószabályok kijátszása.

A család által biztosított jólét azonban láthatóan kevés volt. A baj pedig a Rausingok ismerői szerint a famíliával függ össze. Az idősebb Hans egykori jobbkeze, Richard Bezant a Daily Mirrornak arról mesélt, hogy Hans K. problémái sokkal korábbról erednek, mint ahogy megismerte Eva Kemenyt. "Harminc éve ismerem a családot. Amikor Hans K.-t megismertem, még csak 16 éves volt. Csöndes, visszahúzódó ember, aki uralkodó és korlátokat nem ismerő apja árnyékában nőtt fel. Esküvőjén a feleségemet és engem is elkápráztatott Eva nyitottsága, életereje, amivel pont ellentéte volt a férjének. Lehet, hogy neki sem azóta voltak gondjai, amióta a Rausingokat megismerte, de biztos növekedtek attól, hogy apósa vasökle mellett kellett élnie" - mesélte a család volt munkatársa.

Vezeklésként a drogellenes harc élére állt

Az idősebb Hans 1980-ban költözött Nagy-Britanniába, hogy ezzel kikerülje a svéd adószabályokat. Kelet-Sussexben vett birtokot, ahol szarvasokat és vaddisznókat tenyészt, illetve veterán autókat gyűjt. Gazdagságával azonban nem szeret kérkedni. Mesélik például, hogy noha Anglia egyik leggazdagabb embere, egy Morris Minorral jár borbélyhoz a szomszédos faluba. Megrögzötten ügyködik azonban azon, hogy minél kevesebb adót fizessen, vagyonát ezért különböző holdingok révén olyan adóparadicsomokba juttatta, mint a Kajmán-szigetek vagy Liechtenstein.

Ugyanakkor családi hagyományt teremtett adakozásaival. A brit lapok összesítése szerint a gyerekei már több mint 15 millió fontot juttattak különböző segélyszervezeteknek, illetve adományoknak.

Ebben pedig partner volt a menye, Eva Rausing is, aki talán a szenvedélye miatti vezeklésként, pont a kábítószer-ellenes harc egyik legnagyobb támogatójává vált. Több mint 600 ezer fontot adományozott például a drogok elterjedésének megállítását célul kitűző Mentor alapítványnak, miként bizalmasa volt egy jótékonysági alapítványban Károly hercegnek is. A brit trónörökös még a 2008-as nagykövetségi botrány után is kiállt mellette, mondván: azáltal, amit a kábítószer-ellenes fellépésért cselekedett, "egy egészen különleges emberbarátot" ismert meg benne.