Nem adnák könnyen az állampolgárságot a britek

Vágólapra másolva!
Fejből kell tudnia a brit nemzeti himnusz első versszakát annak a bevándorlónak, akik fel akarják venni a brit állampolgárságot - legalábbis a brit kormány készülő új "hazafiassági irányelvei" alapján. A jelenlegi állampolgársági vizsgát még a Munkáspárt vezette előző kormány honosította meg 2005-ben, amely olyan dolgokra összpontosít, mint hogy hogyan kell szociális ellátásért folyamodni és hogyan kell leolvasni a gázórát.
Vágólapra másolva!

A Sunday Times című vasárnapi brit lap értesülése szerint a brit belügyminisztérium őszre állítja össze azt a tervezetet, amely megszabja, hogy az állampolgárságra pályázóknak mi mindent kell tudniuk és ki mindenkit kell ismerniük.

A készülő állampolgársági tananyagban szerepel II. Erzsébet királynő csakúgy, mint William Shakespeare; Isambard Kingdom Brunel, a 19. század talán legnagyobb brit mérnökzsenije; a Beatles; Lord Byron, a költőóriás; Wellington hercege, a waterlooi győző; Alexander Fleming, a penicillin felfedezője; Edward Elgar zeneszerző és sokan mások. Mindemellett fel kell mondani kívülről a brit nemzeti himnusz, a God Save the Queen első versszakát.

A Sunday Times tudomása szerint az új vizsgafelkészítő tankönyv - most első ízben - külön felhívja majd az állampolgárságért folyamodó bevándorlók figyelmét arra is, hogy történelmileg az Egyesült Királyság keresztény ország. A lap szerint kifejezetten az iszlám fundamentalizmusra utal az a kitétel, hogy a brit társadalomban nincs helye a szélsőségességnek és az intoleranciának.

A jelenlegi állampolgársági vizsgát még a Munkáspárt vezette előző brit kormány honosította meg 2005-ben. A bírálók szerint azonban a mostani tananyag túlságosan egyszerű dolgokra összpontosít, például arra, hogy miként lehet szociális ellátásért vagy hitelért folyamodni, hogyan kell leolvasni a gázórát vagy kihez kell fordulni a háztartási hulladék elszállítása ügyében.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció szerint az állampolgársági tanfolyamnak olyan tudásanyagot kell átadnia, amely "a britség lényegét" jelenti.