Irán rakétakísérlettel áll bosszút a szankciókért

Vágólapra másolva!
Irán bejelentette, hogy hétfőn hadgyakorlatot tart, amelyen valamennyi hatótávolságban tesztel majd rakétákat. Az EU vasárnap szankciókat vezetett be az országgal szemben, így felfüggesztették az olajipari szektorban használatos kulcsfontosságú technológia szállítását, és befagyasztották az iráni központi bank Európában elérhető vagyonát is.
Vágólapra másolva!

Irán nem marad passzív az ellene az Európai Unió által kivetett olajipari embargóval szemben, és szembeszáll az ellenséges intézkedésekkel - közölte vasárnap Mahmúd Bahmani, a teheráni központi bank elnöke.

Bahmani szerint Teherán elegendő valutatartalékkal rendelkezik importjának finanszírozására. Az elnök nyilatkozata - amelyet a Mehr hírügynökség közölt - az első magas rangú hivatalos iráni reagálás a vasárnap életbe lépett EU-szankciókkal kapcsolatban.

Hadzsi Szade, a légierő parancsnoka az Irna állami hírügynökség közlése szerint bejelentette, hogy a hétfőre tervezett hadgyakorlaton valamennyi hatótávolságban tesztelnek majd rakétákat. Irán állítólag olyan rakétákkal is rendelkezik, amelyek 2000 kilométerre - azaz Izraelig is eljuthatnak. Teherán a nukleáris képességeiről folyó konfliktusában a nemzetközi olajkereskedelem szempontjából fontos Hormuzi-szoros blokád alá helyezésével fenyegette meg a Nyugatot.

Az unió még januárban döntött egy késleltetett olajembargó bevezetéséről az iszlám köztársaság ellen, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját.

Az intézkedés értelmében tilalmat mondtak ki az iráni nyersolaj és olajtermékek importjáról szóló új szerződések megkötésére, és július elsejével elrendelték az életben lévő megállapodások felmondását. Emellett elrendelték az olajipari szektorban használatos kulcsfontosságú technológia szállításának felfüggesztését, és befagyasztották az iráni központi bank Európában elérhető vagyonát is.