Magyarok kezében volt a modenai prostipiac

Vágólapra másolva!
Ügyvédjük szerint a márciusban Olaszországban letartóztatott magyar futtatók másképp dolgoztak, mint a románok és az albánok: ők nem kényszerítették semmire a lányokat.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi Modenában felszámolt magyar prostitúciós hálózatról nyilatkozott az MTI-nek a börtönre ítélt magyar futtatók ügyvédje. "A tárgyalás során sikerült bebizonyítani, hogy Modenában nem működött magyar maffia. A futtatók nem alkottak bűnszervezetet, így a bűnszövetkezés vádja elesett. Védenceimet a prostituáltak kizsákmányolása miatt ítélték el" - nyilatkozta Massimiliano Scaringella ügyvéd.

Az észak-olasz Modena rendőrsége márciusban nyolc magyar állampolgárt tartóztatott le bűnszövetkezés és prostitúcióra kényszerítés vádjával. További tizenhat embert helyeztek házi őrizetbe, a banda több tagját pedig még körözik. A magyarok tartották kézben a prostitúció piacát, ahol a szintén letartóztatott korábbi román futtatókat helyettesítették. Ötven Magyarországról hozott nő dolgozott nekik - számolt be a Gazzetta di Modena helyi napilap.

A nyolc letartóztatottból négy férfi és egy nő jogi védelmét Massimiliano Scaringella látta el. Az általa képviselt vádlottakat gyorsított eljárással 3 év 10 hónapra, 3 évre és 2 év 9 hónap börtönre ítélték, másik két védence pedig 1 év és 1 év tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott.

Az ügyéd azt mondta, a magyarok nem úgy dolgoztak ahogy az albán, román vagy nigériai bűnszervezetek szoktak. "A magyar futtatók nem kényszerítették a lányokat. A prostituáltak önként árulták magukat. Kitartóik mintegy logisztikai hátteret biztosítottak: a helyszínre kísérték őket, és védelmet nyújtottak nekik" - hangoztatta.

Napi 300-400 eurót kerestek

Massimiliano Scaringella elmondta, hogy a márciusi hatósági akció a Csum-Csum fedőnevet kapta, mivel a telefonbeszélgetéseket lehallgató rendőrök szerint a magyarok állandóan ezt a kifejezést ismételték a kagylóba.

A magyar lányok "mind nagykorúak, de nagyon fiatalok, húsz év körüliek voltak. Úgy tudom, többségük Modenában maradt" - tette hozzá az ügyvéd. Mint megjegyezte, az, hogy az olasz utcákon tömegesen dolgoznak magyar lányok, "mindenképpen aggasztó képet" nyújt. "Az Olaszországban tapasztalható magyar prostitúciónak erkölcsi és anyagi oka is van. Magyarországon a prostitúció kevésbé súlyos bűncselekménynek számít, mint Olaszországban, másrészt a sok és könnyen kereshető pénz vonzza a lányokat: a Modenában futtatott nők napi 300-400 eurót kerestek" - jegyezte meg az ügyvéd.