Karadzic felmentési kérelméről döntenek Hágában

Vágólapra másolva!
A boszniai háború főbűnösének tartott volt szerb vezető azért nyújtott be felmetési kérelmet, mert szerinte a vádnak nincs elég bizonyítéka ellene.
Vágólapra másolva!

Szerdán dönt a hágai Nemzetközi Törvényszék a boszniai háború egyik főbűnösének tartott Radovan Karadzic felmentési kérelméről. Karadzic még két hete azért kérte a felmentést, mert szerinte a vád nem nyújtott be elég bizonyítékot - írja a BBC. A törvényszék szabályai lehetővé teszik, hogy a vád bizonyítékainak előterjesztése után a vádlott felmentésért folyamodjon.

Peter Robinson, Karadzic jogi tanácsadója két hete bejelentette, hogy a 66 éves volt boszniai szerb vezető mind a 11 fővádpontban felmentését kéri. Az ügyvéd azt is jelezte, hogy szerintük nem történt népirtás a boszniai háború során.

Karadzicot vádolják többek között a 7000 áldozatot követelő srebrenicai mészárlással, illetve gyilkosságokkal, kivégzésekkel, erőszakos deportálásokkal is. Az ellene felhozott vádakról és folyamatos taktikázásáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Az ügyészek szerint Karadzic "etnikai tisztogatást" akart végrehajtani Kelet-Boszniában azért, hogy a horvátok és bosnyákok elűzésével tiszta szerb államot hozhasson létre. Karadzic "felvértezte magát a nacionalizmus erőivel, gyűlölettel és annak a látomásnak az űzésével, hogy egy etnikailag elkülönült Boszniát hozhat létre" - mondta októberben Alan Tieger ügyész. Karadzicot 13 évnyi bujkálás után, 2008-ban vették őrizetbe Belgrádban.