Hadiállapotban van Szíria az elnök szerint

Vágólapra másolva!
Az ország hadiállapotban van, és minden erőt a harc megnyerésére kell fordítani - közölte kedden este Bassár el-Aszad szíriai államfő. Kedden heves harcok dúltak a szír főváros külvárosaiban.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad szíriai államfő szerint az ország hadiállapotban áll. Erről újonnan kinevezett kormánya előtt beszélt az elnök. Felszólította a kabinetet, mindent tegyenek meg ennek a háborúnak a megnyerése érdekében.

"Amikor háborúban állunk, a politikát, minden oldalt és ágazatot a háború megnyerése érdekében kell mozgósítani" - idézte a BBC brit közszolgálati adó internetes híroldala. Az állami televízióban is sugárzott beszédében kritizálta a távozását követelő országokat, kijelentve, hogy "mindent elvesznek, és soha nem adnak, és ez számtalanszor bebizonyosodott".

A beszédet nem sokkal az után sugározták, hogy eddig nem tapasztalt heves harc bontakozott ki a főváros, Damaszkusz külvárosaiban. Egy brit központú emberi jogi szervezet szerint a város központjától 8 kilométerre zajlottak heves összetűzések a köztársasági gárda harcálláspontjai körül. A harcokról a szíriai állami televízió is hírt adott, azt közölve, hogy több tucat terroristát megöltek vagy fogságba ejtettek, közöttük külföldieket.

A szíriai hadsereget azzal vádolja az ENSZ, hogy a 16 hónapja tartó felkelésben több mint tízezer embert öltek meg. Aszad a beszédében semmi jelét nem adta annak, hogy kész lenne kompromisszumra a válság megoldása érdekében. Annyit mondott, hogy a nép támogatásának elnyerése érdekében jobban el kell magyarázni a kormány szándékait, politikai reformterveit.