Felmentették Berlusconit az egyik adócsalási ügyében

Vágólapra másolva!
Felmentették az egyik adócsalási ügyében Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt, miután az ügy elévült. Berlusconi ellen Milánóban még két ügyben folyik eljárás.
Vágólapra másolva!

Elévülés miatt felmentették Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt az egyik adócsalási ügyében szerdán. A vizsgálatban az ex-kormányfő fia, Pier Silvio Berlusconi, valamint egy amerikai vállalkozó, Frank Agama ellen is megszüntették az eljárást.

A Pier Luigi Balestrieri római vizsgálóbíró által folytatott eljárás a Silvio Berlusconi tulajdonában lévő Mediaset médiacég egyik leányvállalata, a cég százszázalékos tulajdonában lévő RTI 2003-as és 2004-es fővárosi adóbevallásait érintette. A nyomozás egy, a Mediaset ellen annak székhelyén, Milánóban folyó jóval tágabb eljárás része volt.

A volt miniszterelnököt és további tucatnyi társát a milánói ügyben azzal vádolják, hogy adóparadicsomokban működő cégeken keresztül vásároltak filmjogokat, és az adóhatóságok felé a valóságosnál jóval magasabb összegek kifizetését tüntették fel, csökkentve adólapjukat, és így kevesebb adót fizettek.

Ebben az ügyben a múlt héten a milánói államügyészség három év és nyolc havi börtönbüntetés kiszabását kérte Silvio Berlusconira. Fedele Confalonieri, a Mediaset elnöke ellen három év négy hónap szabadságvesztést kért az ügyészség, míg a legsúlyosabb büntetést - hat év kiszabását - Paolo Del Bue bankár számára javasolta.

Silvio Berlusconi milánói bíróság előtt áll egy másik eljárásban is, amelyet az akkor még kiskorú Rubyval, egy marokkói bevándorló prostituálttal folytatott szexuális kapcsolata miatt indítottak ellene. Az ügyben hatalommal való visszaéléssel is vádolják.