A vártnál jobban elhúzódik a TEK szíriai mentőakciója

Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ május elején nagy hírverés közepette utazott ki Szíriába, hogy megtaláljanak két elrabolt magyart. Az akció részleteit titokban tartották, és arról sem adtak hírt, hogy mire jutottak. A Miniszterelnökség szerint a TEK azóta is azon dolgozik, hogy a két magyar mielőbb kiszabaduljon, miközben mindenki elmenekült már Szíriából, aki tehette.
Vágólapra másolva!

"A mentőakció valóban az előzetesen vártnál több időt vesz igénybe" - válaszolta az [origo]-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófönöke arra a kérdésre, lett-e valami eredménye a Terrorelhárítási Központ szíriai mentőakciójának. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még április végén jelentette be, hogy ismeretlen fegyveresek elraboltak két magyar állampolgárt Szíriában, illetve azt, hogy Orbán Viktor kormányfő arra utasította a Külügyminisztériumot és a Terrorelhárítási Központot, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A következő napokban a TEK munkatársai elindultak Szíriába, de az országba csak egy kis késlekedés után tudtak bejutni, mivel először nem kaptak vízumot az országba. Hogy ezek után mit csinált a TEK Szíriában, arról nem érkeztek hírek, az akciót kommunikáló Miniszterelnökség csak annyit mondott, hogy a szír hatóságokkal szorosan együttműködve próbálnak a két magyar nyomára jutni. A túszejtésről is csak annyi derült ki, hogy a két férfi Szíriában dolgozott, a rájuk támadó fegyveresek egy rablás után találtak rájuk, és magukkal hurcolták őket. A Terrorelhárítási Központnak konkrét értesülése van arról, hogy a túszok életben vannak - közölte akkor a miniszterelnökség.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A TEK szíriai munkájáról csak annyi hír érkezett, hogy beszerezték annak a telephelynek az ipari kamerás felvételeit, ahol a két magyar dolgozott, és azokat elemzik. "A TEK válságstábja szerint a beszerzett információk alapján jók az esélyek a túszhelyzet békés megoldására, annak ellenére, hogy a térségben polgárháborús helyzet áll fenn" - közölte akkor Szijjártó Péter.

"A Külügyminisztérium és a Terrorelhárítási Központ munkatársai minden erejükkel azon vannak, hogy a két magyar mielőbb épségben kiszabadulhasson. A művelet biztonsága érdekében több információt most sajnos nem tudunk közölni" - írta kedden az [origo] érdeklődésre a Miniszterelnökség sajtóosztálya. Az írásos válaszból nem derült ki egyértelműen, hogy még mindig Szíriában vannak-e, vagy már csak Magyarországról tesznek erőfeszítéseket. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy "tisztában vagyunk azzal, hogy a közvéleményt továbbra is élénken foglalkoztatja az ügy", ezért, ígérték, "amint lehet", részletes tájékoztatást fognak adni.

Forrás: AFP

Szíriában rendkívül rossz a biztonsági helyzet. Az arab tavasz tavaly kezdődött forrongásai év végére polgárháborús helyzetté alakultak, a harcok pedig az elmúlt hónapokban már a fővárost is elérték. A kormányerők véres harcokat vívnak a felkelőkkel, a robbantások, terrortámadások is egyre gyakoribbak. Bár az ENSZ tűzszüneti megállapodást is kötött, az erőszakot a nemzetközi igyekezet sem tudta eddig megállítani, a harcokban nemcsak katonák és felkelők, de ártatlan civilek is nap mint nap halnak meg.

A keddi hírek szerint heves harcok robbantak ki a főváros, Damaszkusz környékén, egyes hírek szerint alig néhány óra alatt több mint harmincan vesztették élet. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a kormány hadereje páncélosokkal megrohamozta Damaszkusz egy negyedét, Barszét, amely a felkelők egyik fellegvára. Innen is heves tűzharc zaja hallatszott. "A rezsim hadereje most először vetett be nehézfegyvereket ilyen közel a fővároshoz" - mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke. Több városrészből állítólag tömegesen menekülnek a civilek.

Az országból már mindenki elmenekült, aki tudott: a magyarokat már hetekkel ezelőtt távozásra szólította fel a Külügyminisztérium. Bő egy hete már az ENSZ-megfigyelők is bejelentették, hogy beszüntetik tevékenységüket, mert úgy érezték, hogy veszélyben az életük.