Lemondott még egy görög kormánytag

Vágólapra másolva!
Két napon belül a második kormánytag távozik az új görög kabinetből. Jeórjiosz Vernikosz, a kereskedelmi tengerészeti miniszter helyettese nem indokolta meg a lemondását.
Vágólapra másolva!

Lemondott kedden Jeórjiosz Vernikosz, a görög kereskedelmi tengerészeti miniszter helyettese - közölte a görög állami televízió. Két napon belül ő a második kormánytag, aki távozik a tisztségéből.

Vernikosz nem adott magyarázatot a lemondására. Jelentések szerint a fő ellenzéki párt, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) azzal vádolta őt, hogy off-shore cége van, ami nem egyeztethető össze a kormánytagsággal.

Hétfőn Vasziliosz Rapanosz kijelölt pénzügyminiszter mondott le egészségi állapotára hivatkozva. Utódját kedden nevezték ki Joanisz Szturnarasz neves közgazdász személyében.

Maga a miniszterelnök, Antonisz Szamarasz is lábadozik egy szemműtét után, ezért nem is tud részt venni az Európai Unió csütörtökön kezdődő kétnapos csúcsértekezletén.

Görögországot más EU-tagországok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelei tartják életben. Az új kormány enyhíteni szeretné a hitelek fejében az országra kényszerített súlyos megszorító intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Görögország már ötödik éve recesszióban van.