Fukusimában fogott polipokat adtak el

Vágólapra másolva!
Először adtak el Fukusima környékén fogott tengeri állatokat Japánban a tavalyi atomkatasztrófa óta. A 150 méter mélyen fogott polipok és csigák fél áron kerültek a polcokra, az összes elfogyott.
Vágólapra másolva!

Először adtak el a Fukusima prefektúra közelében fogott tengeri állatokat a tavaly márciusi atombaleset óta hétfőn. A fukusimai Szoma városának halászati szövetkezete szerint a pénteken a parttól 50 kilométeres távolságban, több mint 150 méter mélyről kifogott polipok és kürtcsigák nem tartalmaznak radioaktív anyagokat.

A tengeri állatok hétfőn egyelőre kísérleti jelleggel kerültek néhány helyi üzlet polcára, korábbi áruk feléért. A halászati szövetkezet az után döntött a polipok és csigák áruba bocsátásáról, hogy hosszú ideje nem mutattak ki bennük céziumot vagy más olyan radioaktív anyagot, amely a Fukusima-1 erőműben a tavaly márciusi földrengés és szökőár miatt bekövetkezett baleset után került a tengerbe.

A mérési adatok fényében a szövetkezet reményei szerint hamarosan a rákok árusítását is folytathatják majd, egyes halfajok esetében azonban évekbe is telhet, hogy újra biztonságosan fogyaszthatóvá váljanak. A helyi halászati ipart erősen megrázta a természeti és ipari katasztrófa: éves eladásai 2011-ben 1,63 milliárd jenre csökkentek a 2010-es 10,96 milliárdról.

Sokan azért vesznek a hétfőn eladásra kínált fukusimai tengeri állatokból, hogy támogassák a megélhetés nélkül maradt helyi halászokat. "Eltökélt szándékom volt, hogy vegyek ma a halakból. Segítenünk kell a helyi iparnak" - mondta egy 63 éves vásárló. Egy szomai boltos azt mondta, hogy hétfőn sikerült eladnia a teljes szállítmányt, 30 kiló csigát és 40 kiló polipot.