Fico pártja a leggazdagabb Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A szlovákiai pártoknak jóval nagyobb vagyonuk van, mint adósságuk. A parlamenten kívüli pártok közül a Magyar Koalíció Pártja a legvagyonosabb.
Vágólapra másolva!

Robert Fico kormánypártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a leggazdagabb politikai csoportosulás Szlovákiában. A Smer vagyona - a párt éves zárójelentése szerint - a tavalyi év végén közel 4,2 millió eurót tett ki, míg a párt adósságai több mint 160 ezer euróra rúgtak - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Ezzel az eredménnyel Ficóék a legjobb anyagi helyzetben lévő pártnak számítanak.

A parlamenti képviselettel rendelkező szlovákiai pártok közül a második leggazdagabbnak Richard Sulík liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártja számít 1,8 millió eurós vagyonnal. Egyidejűleg ők tudhatják magukénak a legalacsonyabb adósságállományt is, amely a tavalyi év végén közel 45 ezer eurót tett ki. A vagyonlista harmadik helyén a Most-Híd szlovák-magyar párt áll, amely 1,1 millió eurós vagyont mutatott ki, ugyanakkor közel 220 ezer eurós adósságot tartott számon.

A márciusi szlovákiai választásokon a legtöbb parlamenti mandátumot szerzett konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 553 ezer eurós vagyonról és 91 ezer eurónyi adósságról számolt be. A parlamenti pártok sorában a legrosszabb anyagi helyzetről a konzervatív SDKÚ-DS által nyilvánosságra hozott adatok tanúskodtak, hiszen alig több mint 150 ezer eurónyi vagyont, ugyanakkor csaknem 1,3 millió eurónyi adósságról adtak számot. A tavalyi év végén - az akkor még kezdő pártnak számító, ám jelenleg a legnagyobb ellenzéki képviselői frakcióval rendelkező - Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalma mutatta ki a legkisebb vagyont (25 ezer eurót), ezzel egyidejűleg viszont nem volt adósságuk.

A parlamenten kívüli pártok közül a legnagyobb vagyont a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vallotta be 867 ezer euróval, miközben adósságuk 23 ezer euró volt.