Amerikaiak lőttek szét egy dílert Hondurasban

Vágólapra másolva!
Egy negyvenfős csoport tagjai épp pakolták ki a kokaint a repülőgépből, amikor az amerikai ügynökök megjelentek, és lelőtték a dílert. Az akcióban 360 kiló kokaint foglaltak le.
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy feltételezett drogcsempészt az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) ügynökei Honduras északi részén, lakatlan vidéken - közölte a közép-amerikai ország amerikai nagykövetsége helyi idő szerint vasárnap. "A DEA-ügynök akkor lőtt rá a feltételezett drogkereskedőre, amikor az használni próbálta a fegyverét. Az ügynök a saját és csapata életét védte. A feltételezett kábítószer-kereskedő meghalt" - mondta a nagykövetség szóvivője, Stephen Posivak.

Az akció, amelynek során kitört a lövöldözés, egy körülbelül negyvenfős csoport ellen irányult, amelynek tagjai kábítószert pakoltak ki egy repülőgépből. A DEA emberei körülbelül 360 kilogramm kokaint foglaltak le a helyszínen. Már májusban is volt egy hasonló akció, akkor az amerikai ügynökök a hondurasi rendfenntartó erőkkel együttműködve csaptak le egy hajón utazó drogkereskedőkre. Abban az akcióban négy hondurasi halt meg.

Honduras gyakori megállóhelye a Dél-Amerikából az Egyesült Államokba kábítószert szállító, főként mexikói csempészeknek. A DEA-ügynökök egy új, agresszív drogellenes stratégia keretében működnek együtt a hondurasi rendőrökkel és a hadsereggel. Az április óta tartó műveletekben eddig már sikerült feleannyi drogszállító repülőt lefülelni, mint az előző 18 hónap során összesen.

Az Anvil-művelet névre keresztelt küldetésben hat amerikai helikopter és egy különleges DEA-egység vesz részt. A csapat minden észlelt azonosítatlan repülőnek a nyomába ered nem amerikai, szerződéses pilótákkal, akiknek nincs úgy megkötve a kezük, ha összetűzésre kerül sor, mint az amerikai hadseregnek.