A lelőtt török pilótákat kereső mentőgépre is rálőttek a szírek

Vágólapra másolva!
Rálőtt a szír hadsereg arra a gépre is, amely a pénteken lelőtt török vadászgép pilótáit kereste. Ezt a török kormány jelentette be, de azt nem közölték, hogy hol és mikor történt az eset.
Vágólapra másolva!

Egy második török repülőgépre is rálőtt a szír légierő a török kormány szerint. Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes közölte, a repülő a pénteken lelőtt vadászgép roncsai után kutatott, amikor rálőttek, a tüzet csak török figyelmeztetés után szüntették be. Ez a gép nem zuhant le. A török politikus azt nem közölte, hogy mikor és hol történt az incidens, de figyelmeztetett, az erőszakos szíriai fellépés "nem marad büntetlen".

Erről a második incidensről európai diplomáciai források is beszámoltak. E szerint a CN-235-ös kutató- és mentőrepülőgépet, amely éppen a lelőtt gép két pilótájának felkutatására indított - Damaszkusszal egyeztetett - akcióban vett részt, célba vette egy szíriai légvédelmi rakéta.

Az F4 Phantom vadászgép lelövéséről török kezdeményezésre kedden tárgyal a NATO. Szíria szerint a gép megsértette szuverenitását, az EU-külügyminiszterek azonban hétfőn elítélték az incidens miatt Damaszkuszt. Orosz szakértők szerint a török gép a szíriai légvédelmet tesztelte.

Dzsihád Makdeszi szíriai külügyi szóvivő szerint az incidens ellenére Szíria tartja magát a "jószomszédi viszonyhoz" Törökországgal. Makdeszi figyelmeztette a NATO-országokat. "Ha a találkozó célja a helyzet lecsillapítása (...) ahhoz sok sikert kívánunk. Ha viszont agresszió a célja, akkor kimondjuk, hogy a szíriai terület, légtér és vizek szentek a szíriai hadsereg számára" - mondta.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfői luxembourg-i tanácskozásukon elfogadhatatlannak minősítették a gép lelövését, majd a szíriai kormányerők részéről az ellenzékkel szemben tovább folytatódó brutális fellépés miatt tovább szigorították a damaszkuszi rezsimmel szembeni szankciókat, Törökországtól pedig azt kérték, hogy mértéktartóan és felelősségteljes módon reagáljon.