Ezreket telepítettek ki a coloradói erdőtüzek miatt

Vágólapra másolva!
Több mint 11 ezer ember kényszerült otthona elhagyására vasárnap az Egyesült Államokban, Colorado Springs környékén tomboló erdőtüzek miatt. Az Egyesült Államokban közben további 20 helyn is pusztítanak nagyobb erdőtüzek.
Vágólapra másolva!

Eddig 809 hektárnyi területet perzseltek fel a lángok az Egyesült Államokbeli Colorado Springs melletti Pike Nemzeti Erdőben. A lakóházak közül ugyan még egy sem égett le, de a helyzet a hatóságok szerint veszélyesre fordulhat, ha a szél iránya megváltozik.

A lakosság evakuálása Manitou Springs, Green Mountain Falls, Chipita Park és Cascade településekre is kiterjedt.

Colorado államban jelenleg több tűzvész is tombol, közülük az egyik, a High Parkban már csaknem 33 ezer hektáron pusztította el a növényzetet. Ez az állam történetének eddigi második legnagyobb katasztrófája. A High Parkban több száz embert kellett kitelepíteni és két hét alatt mintegy 200 lakóház is leégett. A villám okozta tűzvészben egy 62 éves nő életét vesztette, amikor a hegyi kunyhója leégett.

High Parktól mintegy 30 kilométerre, a Sziklás-hegység Nemzeti Parkban 21 ház égett le, de ott a lángokat gyakorlatilag már sikerült megfékezni.

Az Egyesült Államokban vasárnap 20 nagyobb erdőtüzet tartottak számon. Ezek többsége hat nyugati állam - Utah, Colorado, Wyoming, Nevada, Új-Mexikó és Arizona - területén égett.

Utah-ban a hatóságok szombaton 2500, korábban evakuált embernek engedélyezték, hogy visszatérjen a lakóhelyére. A tűz a legnagyobb mértékben Új-Mexikóban pusztított, ahol több mint 121 ezer hektár égett le.