EU-s megfigyelők jártak a börtönben Timosenkónál

Vágólapra másolva!
Vasárnap a kórházban látogatta meg Julija Timosenkót, kedden pedig a bebörtönzött volt ukrán kormányfő perének fellebbviteli tárgyalására is ellátogat az Európai Unió két tisztségviselője.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió két megfigyelője látogatta meg vasárnap a harkivi kórházban Julija Timosenkót, a börtönbüntetésre ítélt volt ukrán kormányfőt.

Pat Cox, az Európai Parlament egykori ír elnöke és a volt lengyel államfő, Aleksander Kwasniewski az EU megfigyelőjeként vesz részt Timosenko kedden kezdődő fellebbviteli tárgyalásán.

Timosenkót tavaly októberben ítélték hét év börtönre olyan gázszerződések megkötése miatt, amelyek a vád szerint milliárdos károkat okoztak Ukrajnának. A volt kormányfő porckorongsérvtől szenved, fájdalmai vannak. Az ellene folytatott eljárást az Európai Unió tagjai politikai üldözésnek tartják, az unió és több tagállam vezetői közölték, hogy bojkottálják a futball Európa-bajnokság ukrajnai meccseit. Janukovics ukrán elnök nemrég azt ígérte szlovák kollégájának, hogy hamarosan rendeződik az ügy.

Timosenko azt állítja, Viktor Janukovics államfő azért vetette börtönbe, hogy így tartsa távol a politikától.

Német orvosai tanácsára Timosenkónak ugyanakkor nem kell megjelennie hétfőn kezdődő másik perén. A berlini Charité orvosainak szakértői véleménye szerint az 51 éves politikus nincs szállítható állapotban. Egy német ideggyógyász úgy véli, hogy szállítása veszélyeztetné a gerincbántalmakkal küzdő betegnél alkalmazott terápia sikerét.

Kérdéses, hogy ezek után megtartják-e az adócsalás és hűtlen kezelés miatt hétfőre kitűzött tárgyalást. Május 21-én egyszer már elnapolták a pert, mert a vádlott akkor sem jelent meg egészségi okokból.

Az ukrán parlament május végén elutasította, hogy napirendre vegye a büntető törvénykönyv és az eljárási kódex módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy fogvatartottak - közöttük Julija Timosenko - külföldön részesülhessenek orvosi kezelésben.