A NATO elé viszik a törökök lelőtt vadászgépük ügyét

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter távozik török katonai vezetőkkel folytatott találkozóról Ankarában, ahol a szíriai légierő által lelőtt török vadászgép ügyét tárgyalták meg
Vágólapra másolva!
A NATO-hoz fordult segítségért Törökország az után, hogy Szíria lelőtt egy török vadászgépet. A török kormány szerint gépük nem Szíria fölött, hanem nemzetközi légtérben repült, amikor rálőttek, ezért veszélybe került Törökország biztonsága. Az incidens körül dagadó feszültség akár a szíriai polgárháborúban is kulcsszerepet játszhat.
Vágólapra másolva!

Törökország a NATO rendkívüli ülésének összehívását kérte, miután Szíria pénteken lelőtte egyik harci gépét - jelentette vasárnap a TRT török állami televízió. Egy NATO-szóvivő nem sokkal később közölte, hogy az Észak-atlanti Tanács kedden ül össze Törökország kérésére.

Az ülésen Törökország várhatóan beszámol a pénteki incidensről. A szóvivő szerint a török kormány az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke alapján kért konzultációt: ezt akkor lehet alkalmazni, ha a tagállamok egyikének "területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti".

Fegyvertelen gép nemzetközi légtérben

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter vasárnap azzal vádolta meg Szíriát, hogy fegyvertelen, kiképző repülést végrehajtó gépét a nemzetközi légtérben, nem pedig Szíria fölött lőtte le. Davotoglu a TRT állami televíziónak adott interjúban közölte: hivatalosan tájékoztatják a NATO-t az incidensről, és bejelentette azt is, hogy tájékoztatják az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, "tekintettel az agresszív magatartás háttérével kapcsolatban a rendelkezésünkre álló értesülésre".

Törökország vasárnap diplomáciai jegyzéket intézett Szíriához a gép lelövése miatt - jelentette a TRT, részleteket azonban nem közölt. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a tervek szerint vasárnap a parlamenti pártok vezetőivel vitatja meg a kialakult helyzetet. Davutoglu szombaton mintegy tíz ország - közöttük az Egyesült Államok, és a többi állandó BT-tag (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) külügyminiszterével, valamint iráni és német kollégájával folytatott telefonbeszélgetést.

Forrás: AFP/Adem Altan
Ahmet Davutoglu távozik a katonai vezetőkkel folytatott találkozóról

Damaszkusz korábban igyekezett hárítani a felelőséget: a kormány közölte, hogy a lelőtt gép megsértette a szíriai légteret. A ország szuverén jogát gyakorolta az ismeretlen repülőgéppel szemben - állította a szíriai külügyminisztérium képviselője, aki szerint Damaszkusz nem tudta, hogy a szóban forgó gép a török légierőhöz tartozik. Így - szerintük - a török katonai repülőgép lelövése nem szándékos akció volt, és nem minősíthető a szomszédos Törökországgal szembeni ellenséges lépésnek.

Kiéleződő helyzet

A pénteki incidens még jobban megterheli Szíria és Törökország amúgy is feszült viszonyát. A NATO-tag Törökország a szíriai elnök rezsimjének legélesebb bírálói közé tartozik azóta, hogy Bassár el-Aszad hadserege hadjáratot folytat az ellenzéket támogató tömegek ellen. A véres harcok elől több ezer szíriai menekült át Törökországba, a szíriai felkelők pedig török területről szervezik, irányítják a szíriai rezsim elleni harcot.

A szíriai vérontás miatt a nemzetközi közösség már régóta latolgatja a nemzetközi fegyveres beavatkozás lehetőségét, de az Kína és Oroszország vétója miatt eddig rendre elbukott. Érdekes kérdés azonban, hogyan reagál a NATO, ha a pénteki incidenst szíriai agressziónak, egy NATO-tagország elleni támadásnak minősítik.

Megvan a roncs helye

A gép roncsaira a Földközi-tengerben, 1300 méteres mélységben bukkantak rá a kutató-mentő alakulatok - közölték vasárnap a török tv-csatornák forrásaik megnevezése nélkül. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kutató-mentő csoportok még mindig keresik a két eltűnt pilótát. Később a török média úgy pontosított, hogy a roncsok pontos koordinátáit már azonosították, de még nem mentek le értük a tenger fenekére, mert a pilóták keresése elsőbbséget élvez.