Drogbárónak néztek egy autóneppert a mexikói hatóságok

Vágólapra másolva!
Hiába parádéztak a mexikói hatóságok azzal, hogy elfogták az ország hatalmas drogkartelljének feltörekvő vezetőjét, az őrizetbe vett ember valaki egészen más.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön jelentették be a mexikói hatóságok, hogy őrizetbe vették Jesus Alfredo Guzmant, a nagyhatalmú Sinaloa kartell vezetője, Joaquin "El Chapo" Guzmannak a fiát. Az idősebb Guzman 2001 óta - amikor megszökött a börtönből - bujkál a hatóságok elől, ötmillió dolláros díjat ajánlottak fel a nyomravezetőjének. A csütörtöki letartóztatást az utóbbi évek legjelentősebb fogásának, a kartellre mért jelentős csapásnak nevezték a hatóságok, miután az El Gordo (A Kövér) becenevű fiú szerintük egyre fontosabb szerepet játszik a kartell vezetésében. A fejleményt nagy örömmel üdvözölte az USA drogellenes ügynöksége is.

Csakhogy tévedtek. A letartóztatott személyazonosságával kapcsolatban már a bejelentés után órákkal kétségek merültek fel. Guzmanék ügyvédje például közleményben tagadta, hogy a fiút elfogták volna, majd később a hatóságok is elvégezték az azonosítást, és kiderült, akit letartóztattak, nem egy drogbáró, hanem egy Felix Beltran Leon nevű autónepper. A sajtó meg is találta a férfi anyját, aki elkeseredetten bizonygatta, hogy fiának semmi köze a kábítószer-kereskedőkhöz.

A BBC brit közszolgálati csatorna mexikói tudósítója szerint a látványos hiba hatalmas szégyen a mexikói kormány számára, ráadásul a korábbi nagy jelentőségűnek nevezett letartóztatásokkal kapcsolatban is felmerülhet a kétség.