Újabb kormányfőjelöltje van Pakisztánnak

Vágólapra másolva!
A kedden lemondott pakisztáni kormányfő helyére pénteken új jelöltet állított a hatalmon lévő Pakisztáni Néppárt. Radzsa Pervez Asraf már a második jelölt a héten, miután a csütörtökön jelölt Mahmud Sahabuddint kábítószerrel való visszaélés miatt letartóztatták.
Vágólapra másolva!

Új kormányfőjelöltet nevezett meg pénteken a hatalmon lévő Pakisztáni Néppárt (PPP) Radzsa Pervez Asraf korábbi energiaügyi miniszter személyében, miután egy bíróság elfogatóparancsot adott ki korábbi jelöltje ellen. A párt szóvivője a bejelentéssel egy időben arra is utalt, hogy az új kormány még mandátumának jövő év elején esedékes lejárta előtt előrehozott választásokat kezdeményezhet. "Ez egy választási év, választások felé haladunk. Ha hibákat vétettünk, és nem teljesítettük ígéreteinket, akkor a döntést a pakisztáni emberekre kell hagyni" - mondta. A következő választásokat legkésőbb 2013 márciusa előtt kell megtartani a 172 milliós népességű, ingatag belpolitikai helyzetű országban.

Asraf 2008 és 2011 között energiaügyi miniszter volt, majd Juszuf Raza Giláni kormányfő keddi lemondatásáig az információs technológiákkal foglalkozó tárcát vezette. Energiaügyi miniszterségét számos korrupciós vád és botrány árnyékolta be. Gilánit kedden az iszlámábádi alkotmánybíróság eltiltotta közhivatal viselésétől, mert a politikust április végén jogerősen elítélték a "bíróság megsértése" címén. Gilánit azért büntették, mert a legfelsőbb bíróság rendelkezését figyelmen kívül hagyva nem intézkedett párttársának, Aszif Ali Zardari államfőnek a 90-es évekre visszanyúló pénzmosási ügyében.

A PPP korábbi jelöltje, Mahmud Sahabuddin volt egészségügyi, majd textilipari miniszter ellen csütörtökön egy kábítószer-ellenes bíróság elfogatóparancsot adott ki exportkvóták megszegésével kapcsolatos ügyben, amelyben állítólag Giláni fia is érintett. A brit BBC szerint Sahabuddint akkor fogták el, amikor a jelölésével kapcsolatos papírokat töltötte ki. A BBC szerint ha Asrafot meg is választják, akkor is ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie, mint korábban Giláninak, vagyis a legfelsőbb bíróság tőle is azt fogja várni, hogy lépéseket tegyen Zardari ellen.