Hivatalosan is terroristának nyilvánították a nigériai mészárosokat

Vágólapra másolva!
Több ezer ember halála szárad a lelkükön, a nigériai kormány megdöntését és a keresztények elűzését ígérik, ráadául kapcsolatot tartanak az Al-Kaidával. A nigériai Boko Haram mozgalom vezetői mostantól hivatalosan is terroristának számítanak az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan is terroristának minősítette a nigériai Boko Haram nevű iszlamista szervezet három vezetőjét. Abubakar Shekaut, a szervezet katonai szárnyának vezetőjét terrorizmusért, a csoport másik két tagját Abubakar Adam Kambart és Khalid el-Barnawit pedig azért tették feketelistára, mert kapcsolatban állnak az al-Kaidával. A lépés azt jelenti, hogy a három vezető minden amerikai érdekeltségét befagyasztják, illetve letiltják minden kapcsolatukat az amerikai polgárokkal.

Forrás: AFP
A Boko Haram tagjai

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Boko Haram csak az elmúlt másfél évben több mint ezer embert ölt meg, de hozzájuk köthetik azt a 2011. augusztus 26-án , egy ENSZ-épület elleni merényletet is, melyben 23-an meghaltak. Az iszlamista csoport felelős a tavaly karácsonyi támadásért is, amelyet egy madallai katolikus templomnál követtek el, ahol 35-en vesztették életüket, és egy tucatnyian megsérültek. Legvéresebb merényletükre azonban idén januárban került sor, mikor Kanoban több mint 180, többnyire fegyvertelen embert mészároltak le.

A szervezet neve az észak-nigériai hausza nyelven azt jelenti: A nyugati tanítás bűn. A mozgalom igyekszik meglovagolni Nigéria vallási megosztottságát: a világ legnépesebb fekete országának közel 160 millió lakosa ugyanis körülbelül fele-fele arányban keresztény és muszlim. A Boko Haram nyilatkozataiban nyíltan a kormány megdöntését és a keresztények elűzését ígéri. Január elején ultimátumban szólították fel a keresztényeket az északi területek azonnali elhagyására. (A Boko Haramról itt olvashat bővebben.)