Dühös tüntetők lepték el Kairó központját

Vágólapra másolva!
A pénteki imák után ismét megtelt tüntetőkkel a kairói Tahrír tér. Azért tiltakoznak, mert a hatóság átvette a törvényhozói hatalmat, és megakadályozta az elnökválasztás eredményének kihirdetését. Az iszlamista párt jelöltje már korábban idézett olyan adatokat, amelyek szerint ő nyerte a szavazást.
Vágólapra másolva!

Több tízezer tüntető jelent meg a kairói Tahrír téren péntek délután. A demonstrálók az ellen tiltakoznak, hogy Egyiptom katonai vezetői magukhoz ragadták a hatalmat a parlamenttől, amelyet a múlt hétvégén oszlattak fel - írja a BBC. A hadsereg azt állítja, hogy jelenleg ő birtokolja a törvényhozói jogosultságokat.

Továbbra sem tudni hivatalosan, hogy ki nyerte az egyiptomi elnökválasztásokat. Bár elvileg ezen a héten közzé kellett volna tenni az eredményeket, a hadsereg közölte, hogy elhalasztják a kihirdetést.

A Muszlim Testvériség pártja már kedden közölte, hogy jelöltjük, Mohamed Murszi nyerte a szavazást a voksok 51,7 százalékával. Korábban Murszi ellenfele, Ahmed Safik egykori miniszterelnök is azt közölte, biztos a győzelmében.

Az elmúlt napokban több ezren - nagyrészt iszlamisták - tiltakoztak Kairóban a hadsereg rendeletei ellen, amelyek többek között kimondják azt, hogy a katonai vezetők ellenőrzése alatt van minden törvényhozási és katonai ügy addig, amíg nem tartanak új parlamenti választásokat. A parlament feloszlatásának az előzménye az volt, hogy a legfelsőbb bíróság részben szabálytalannak ítélte meg a parlamenti választást.