Letette az esküt az új görög kormány

Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt csütörtökön az új görög kormány. A már szerdán fölesküdött Antonisz Szamarasz miniszterelnök vezette kabinetben a választásokat megnyerő konzervatív Új Demokrácia (ND) politikusai mellett a két kisebb baloldali párt (Paszok, Dimar) által delegált technokraták kaptak helyet.
Vágólapra másolva!

Az új kormány első közleményében leszögezte, hogy célja a nemzetközi hitelmegállapodás "bizonyos feltételeinek" a módosítása, anélkül, hogy mindez veszélyeztetné az ország euróövezeti tagságát. Hangsúlyozta továbbá, hogy az államháztartás konszolidációjára és az államadósság mérséklésére törekszik, és végre akarja hajtani az ehhez szükséges strukturális reformokat.

A Reuters hírügynökség internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a program ezen része egész biztosan konfliktust generál majd az ország fő hitelezőjének számító Németországgal. Egy, a koalíciós tárgyalásokat ismerő forrásra hivatkozva a Reuters azt írta, hogy az új kormány két évvel ki akarja tolni a GDP-arányos költségvetési hiány 2,1 százalékosra csökkentésére kitűzött 2014-es határidőt. Ehhez a következő években 16-20 milliárd eurónyi extra finanszírozásra lenne szükség.

Szamarasz az első kormányülésen bejelentette, hogy 30 százalékkal csökken a miniszterek fizetése, és arra kérte őket, hogy a lehető legkevesebbet használják szolgálati autóikat, így mutatva példát a lakosságnak az ország nehéz helyzetében. "Ennek a kormánynak nincs türelmi ideje, ki kell húznunk az országot a válságból" - jelentette ki a politikus.

A Reuters szerint az elemzők nem hiszik, hogy a politikailag egymástól nagyon távol álló pártok koalíciója hosszú ideig fennmaradhat. Jelzésértékűnek tartják, hogy a két kisebb koalíciós partner egyetlen fajsúlyos politikusa sem vállalt miniszteri szerepet.